Már negyedik éve keseríti meg a környéken lakók életét a debreceni dohányfermentáló üzemből áradó szaghatás, és eddig hiába fordultak segítségért a fideszes városvezetéshez vagy a szakhatóságokhoz – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Csikai József, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.

)

Csikai József elmondta: a dohányfermentáló üzem 2014 szeptemberében kezdte meg a termelést, azóta folyamatos problémát okoz a környék lakóinak az üzemből kiinduló, váltakozó intenzitású szaghatás, mely émelygést, fejfájást, rosszullétet és hányingert okoz.

Az üzem közelében tartott sajtótájékoztatón megjelent lakók arról számoltak be, hogy először a gyár vezetőségénél jelezték a problémát, ám miután nem javult a helyzet, a körzet fideszes önkormányzati képviselőjéhez, az alpolgármesterhez és a megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához is segítségért fordultak, mindmáig hiába. A lakók elmondása szerint a hivatal dolgozói időnként tartottak helyszíni ellenőrzést, de fölöttébb érdekes módon, mire egy bejelentést követően kiérkeztek, a szaghatás hirtelen megszűnt.

Csikai József, a Jobbik önkormányzati képviselője rámutatott, hogy a hivatal kommunikációja meglehetősen ellentmondásos az ügyben. Hol tagadják a szaghatások létezését, hol pedig arról tájékoztatják a panaszosokat, hogy a “nem létező” szaghatás az üzem kéményeinek elfordításával nem fogja érinteni a közelben lakókat. A jobbikos politikus a fideszes városatyák figyelmébe ajánlotta, hogy elsősorban azoknak az érdekeit kellene képviselniük, akiknek a szavazatai jóvoltából ott ülhetnek a közgyűlésben, és nem a “haverokét és ilyen-olyan üzleti partnerekét”. Végül arra kérte az önkormányzati képviselőket és a kormányhivatal dolgozóit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, hiszen a környéken lakók egészségének megóvása mindennél fontosabb.

szebbjovo.hu