Hétfő délután az egyéni választókerületi bizottságok megkezdik a sorsolást, hogy a képviselőjelöltek milyen sorrendben kövessék egymást a szavazólapokon. Mind a 106 egyéni választókerületben sorsolással döntenek a jelöltek sorrendjéről. A testületek a sorsolás módjáról szabadon határozhatnak.

A sorsolások – ahogy a bizottságok valamennyi ülése – nyilvánosak, így azokon a média munkatársai és a jelöltek, illetve azok képviselői is részt vehetnek.

Azért hétfő délután 4 óra után kezdődnek a sorsolások, mert ez a határideje annak, hogy a jelöltek leadják az íveken gyűjtött, őket támogató aláírásokat. Akinek sikerül addig 500 érvényes aláírást összegyűjtenie, hivatalos jelöltté válik, és felkerülhet az adott egyéni választókerületi szavazólapra.

A korábbi választásokon a jelöltek még abc-sorrendben szerepeltek, az új törvény azonban – az esélyegyenlőség érvényesülése miatt – sorsolást ír elő. A jogszabály azonban nem határozza meg a sorsolás módját és szabályait, így akár kalapból is kihúzhatják a jelöltek nevét.

Ha több jelölt neve azonos egy szavazólapon, a nevük után zárójelben fel kell tüntetni a születési évüket. Ennek azonban csak a független jelölteknél van jelentősége, hiszen a pártok neve szerepel a nem független jelöltek neve után.

A szavazólapokon a jelöltek neve mellett a jelölőszervezetek logóját is fel kell tüntetni egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen.

Az országos listán szereplő pártok sorrendjéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt kedden 16 óra után, ekkor jár le ugyanis a listaállítási határidő.

(MTI)