A politikus közölte: Vona Gábor, a Jobbik elnöke kedden nyílt levélben fordult Emmanuel Macronhoz, amelyben jelezte, hogy a 2018. áprilisi választásokat követően felálló új, Jobbik által vezetett kormány csatlakozna az európai konzultációhoz.
Hangsúlyozta: a francia elnök kezdeményezését minden demokratikus politikai közösség üdvözölte, még azok is, akik az EU-val szemben erős kritikát fogalmaznak meg. Hozzátette: a Jobbik rendkívül szégyenletesnek tartja, hogy pár napja Emmanuel Macronnak azt kellett bejelentenie, hogy 26 EU-s ország csatlakozott a konzultációhoz, csak Magyarország nem. Egy demokratikus, a polgárok érdekeit szolgáló politikai közösségnek elemi kötelessége, hogy az európai színtéren részt vegyen mindabban, ami Európa és Magyarország jövőjét meghatározza – mondta.
Varga-Damm Andrea azt is bírálta, hogy a magyar kormány, előzetes jelzése ellenére, nem képviseltette magát azon a februári, Münchenben tartott biztonságpolitikai konferencián, amelyen 500 elemző és vezető politikus, valamint 20 ország állam- vagy kormányfője vett részt.
A Jobbik politikusa szintén kritizálta, hogy az Európai Parlament által létrehozott Európai Ügyészség szervezetében Magyarország nem akar részt venni. Szerinte a határokon átívelő korrupciós és csalási ügyeket vizsgáló szervezethez Magyarország azért nem csatlakozott, mert a kormánynak van takargatnivalója, a kormányközeli gazdasági holdudvar tagjai közül sokan lennének terheltjei egy ilyen ügyészség eljárásainak.
(MTI)