Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján egy hosszas prezentációval mutatta be, szerinte hogyan működik a korrupció a körzetben.
Mint mondta, Szabó Zsolt még képviselősége előtt 1 milliárdos erdővagyonra tett szert, miután csődbe ment az Aranyfácán konzervgyár, mostanra pedig körülbelül 20 milliárd forintra nőtt a családja becsült vagyona, amelynek része a legalább 15 milliárd forintos hatvani ipari park. Ezt a politikus feleségének unokatestvére, Stolczenberger Róbert cége birtokolja – tette hozzá.
Az ellenzéki politikus azt is szóvá tette, hogy az államtitkár családja 180 millió forintos uniós támogatást nyert el egy, a tanyájukat körülvevő tó és környezetének megújítására, továbbá 35 millió forintért vendégházat épített az erdői közepén, amelyben vendéget soha nem fogadtak.
Sneider Tamás kitért arra: Szabó Zsolt felesége azon cégek könyvelője, amelyek részt vettek a gyöngyöshalászi Apollo gumigyárhoz köthető kisajátítások lebonyolításában, s ezen cégek Papp László helyi Fidesz-elnök, illetve lánya, valamint Garancsi István érdekeltségébe tartoznak.
A jobbikos politikus egyértelműnek nevezte, hogy a pályázati támogatások visszaosztása a könyvelésen keresztül történik, a pénzek útja pedig – a családtámogatásokat kivéve – egy emberen megy keresztül.
Bírálta azt is, hogy a 100 ezer lakosú körzet önkormányzatai közös pályázatíró céget hoztak létre, amelynek telephelye megegyezik a Szabó-család cégeiével. Érthető, hogy a kormánypárti politikus minden pályázatról tud – értékelt Sneider Tamás, aki szerint maffiarendszerben működik a pénzek leosztása. Így aprópénz az az 1,2 milliárd forint, ami sajtóhírek szerint elvándorolt Belizebe – fűzte hozzá.
Azt is kijelentette: a demokráciához elsőként azt kell megoldani, hogy az országgyűlési képviselők politikai tevékenységet folytassanak és ne gazdaságit. Gyökerestől fel kell forgatni a kiépült rendszert – vélekedett az alelnök, aki jelezte: a parlament mentelmi bizottságához fordul és azt kéri, hozzák nyilvánosságra Szabó Zsolt feleségének vagyonnyilatkozatát. Hozzátette: ha a testület nem hajlandó foglalkozni az üggyel, akkor a választás után jogi elégtételt vesznek.
Sneider Tamást kérdezték arról, hogy Szabó Zsolt közleményben utasította vissza az őt ért vádakat és jogi lépéseket ígért. Azt felelte, örülne neki, rendelkezésére állnak a dokumentumok és nagy örömmel megy el a bíróságra, ahol az államtitkár elmagyarázhatja a vagyont.
Megkérdezték arról is, hogy Janiczak Dávid, a Jobbik alelnöke, Ózd polgármestere egy hangfelvétel szerint tiszteletlenül beszélt a nőkről és egyik volt munkatársát is megfenyegette. Úgy reagált: a hír nem mai, a politikussal egy évvel ezelőtt elbeszélgettek, elismerte, hogy forrófejűn viselkedett és bocsánatot kért.
Nemmel felelt arra a kérdésre, hogy kaptak-e a jobbikos jelöltek központi utasítást, hogy anyagi ellenszolgáltatást kínáljanak visszalépésekért cserébe. Nem kívánják, hogy bárki ilyen módszerekkel léptessen vissza bárkit – mondta.
Arra a fotóra pedig, amely szerint Szabó Gábor pártigazgató és Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója távozik Simicska Lajos cégeinek irodájából, Sneider Tamás azt válaszolta: az már jogi ügy lesz, a “szokásos szennycsatornán jelent meg”. Az érintettek hivatalos ügyben jártak ott, a további plakátolásokról tárgyaltak – indokolt.
(MTI)