Vona Gábor erről kedden Budapesten, sajtótájékoztatón beszélt, amelyen bemutatták az ellenzéki párt Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel címet viselő választási programját.
A politikus a program főbb pontjait kiemelve elszámoltatást, korrupcióellenes ügyészség, valamint a határőrség felállítását, a magyar fizetéseket az európai átlaghoz felhúzó béruniót, a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokkal kötendő stratégiai szerződést, a fiatalok itthon tartása érdekében 10-10 ezer új és használt lakásra kiterjedő otthonteremtési és bérlakásprogram elindítását ígérte.
Vona Gábor céljaik között említette a devizahitelesek problémájának orvoslását, negyven év munkaviszony után a nyugdíjba vonulás lehetőségének megadását a férfiaknak is, a nyugellátások “magyar indexálásának” bevezetését, az egészségügy fejlesztését, valamint korszerű oktatási rendszer megteremtését. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a választások végkimenetele szempontjából az ellenzéki oldalon a képlet, a helyzet leegyszerűsödött – monda a politikus, aki szerint a baloldali pártokból a kormányváltás kellékei közül vagy az erő, vagy a szándék, vagy mindkettő hiányzik.
A baloldali pártok lényegében egymással küzdenek, a baloldali pártok nem a kormányt akarják elváltani, hanem egymást – fogalmazott, hozzátéve, a baloldalnak így sem szervezeti, semszakmai, sem morális alapjai nincsenek a kormányváltáshoz.
Ezzel a Jobbikot állította szembe, amely, mint mondta, aminden szükséges eszközzel rendelkezik ehhez, hiszen van erős, egységes politikai közössége, nyolc év alatt ellenzékben, valamint az önkormányzatokban megszerzett felkészültsége, tapasztalata, elkötelezett és hiteles értelmiségi holdudvara nemzetközi kapcsolati hálóval, illetve a legszükségesebb kellékkel, vagyis erős programmal.
Vona Gábor azt hangsúlyozta, programjukat szakpolitikusai írták, de a gondolatokat a választókkal való találkozások csiszolták, így végeredményben a magyar emberek írták azt, hozzátéve, hogy elképzeléseiket folyamatosan alakítják a helyzet változásának fényében, hiszen nyitottak “a jelen és a jövő felé”.
“Mi nem azt akarjuk bebizonyítani, hogy a másik mennyire rossz, bár számtalan érvünk volna rá; mi azt szeretnénk bebizonyítani, hogy mi vagyunk a jobbik, és érdemes nekünk adni egy esélyt”, egy lehetőséget arra, hogy a választások után bebizonyítsuk, hogy az előző kormányoknál sokkal felelősségteljesebben, sikeresebben tudjuk Magyarországot vezetni – mondta.
A politikus kérdést kapott arról- szerepel-epártja országos listáján az a Magvasi Adrián, aki korábban olyan műsort vezetett, ahol rendszeresen hangoztak el antiszemita kijelentések, illetve Kulcsár Gergely, aki korábban beleköpött a holokauszt emlékműbe.
Előbbiről, aki a párt XIII. kerületi jelöltje lesz, úgy nyilatkozott, “minden esélye megvan” a listára kerülésre, utóbbi kapcsán pedig azt közölte, mivel egyéni jelöltként nem indul, “nagy valószínűséggel az országos listán sem fog”.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik programalkotásért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: a pártprogramban szereplő javaslatok “elsősorban építő, megoldásokra törekvő módon, győztes típusú politikai erőként olyan megoldásokat szeretnénk keresztülvinni a rendszeren, amelyek építik ezt az országot, előreviszik, és a politikai dagonyázás, a politikai csatározások különböző gödreiből kiemelik”.
A devizahitelesek problémájának kezelése és a lakásteremtési program mellett a politikus kiemelte: 2010 óta a kormány a multikat “simogatta olyan indokolatlan kedvezményekkel, amelyeket adott esetben a magyar kis- és közepes méretű vállalkozások irányába lehetett volna csoportosítani”.
Tisztességes játékszabályok mellett szükségünk van az itt működő multicégekre – fogalmazott, elfogadhatatlannak nevezve ugyanakkor, hogy eddig a kormány stratégiai partnerei között nem jelenhettek meg kkv-k.
Megjegyezte, hogy elképzeléseik között szerepel egy “felülről bebetonozott adórendszer”, amelyben öt évre előre kiszámíthatóan kizárná, hogy nagyságrendekkel emelkedjenek a magyar vállalkozások közterhei, az áfa-rendszert pedig úgy alakítanák át, hogy azzal elsősorban a nehezebb helyzetben lévőket segítsék, egyben biztosítva azt is, hogy ez a lépés az árak csökkenésében is érvényesül.
Mint mondta, a “népesedési katasztrófa” elkerülése érdekében a lehető legalacsonyabb szintre csökkentenék a gyermekneveléshez kapcsolódó cikkek adóját, amely egész Európában Magyarországon a legmagasabb, a tipikus krónikus betegségek gyógyszereinek ártámogatását pedig emelnék.
A sajtótájékoztató egy pontján müezzin imára hívó szava szólalt meg feltehetőleg felvételről a teremben, amire Vona Gábor úgy reagált, “nagyon vicces, nagyon köszönjük ezt a lehetőséget”, majd megkérte, hogy kapcsolják azt ki; erre az azt elindító férfi elhagyta a termet.
(MTI)