“Nincs szándékomban tönkretenni, sem felmagasztalni János Károly királyt, csupán elmesélni, amit láttam, hogy mi történt az uralkodóval az elmúlt négy évben: nem voltak sem hősies, sem tiszteletreméltó idők” – fogalmaz a szerző, Ana Romero A játszma vége című könyvében. Az újságíró állítja, hogy több mint száz ember beszámolója alapján írta meg, hogy miken ment keresztül az uralkodó 2010 és 2014 között.
Mint írja, János Károly kapcsolata a fiatal és csinos Corinna Zu Sayn-Wittgenstein hercegnővel 2004-ben kezdődött, és olyannyira komollyá vált, hogy a király úgy tervezte, uralkodásának negyvenedik évfordulóján, 2015 novemberében lemond a trónról, majd feleségül veszi az asszonyt, akivel külföldön kezdenek új, közös életet. A szerelmi terveket egy baleset húzta keresztül: 2012-ben a 74 éves uralkodó elesett és eltörte a csípőjét egy botswanai elefántvadászaton.
A gazdasági válsággal küzdő Spanyolországban hatalmas botrányt okozott a király költséges afrikai szórakozása, a közvélemény ellene fordult, noha addig töretlen népszerűség övezte.
Ana Romero szerint ha nincs a baleset, János Károly még most is a trónon lenne. A történtek indították el a lavinát a hercegnővel való kapcsolatában is, a király egészségi állapota leromlott, a szerelmesek nem találkozhattak, egyre többen tudtak a viszonyról, amelyet mindenki ellenzett. Az uralkodó érzelmileg zátonyra futott, és nem tudta ellátni feladatait sem – írja a szerző, akinek egy forrása így jellemezte a királyt: “egy öreg oroszlán, aki már csak meghalni akar”.
Voltak, akik arról számoltak be, hogy ebben az időszakban a német hercegnő volt az egyetlen, aki igazán törődött a királlyal, gyakran hívta telefonon, érdeklődött az állapotáról, mert találkozni nem tudtak, de a többség szerint az asszony csupán kihasználta a királyt.
Ana Romero szerint a szerelmi viszony nagy szerepet játszott abban, hogy János Károly tavaly júniusban lemondott a trónjáról, ez az ötlet egyébként állítólag Felipe González egykori miniszterelnöktől származott.
(MTI)