A Berettyóújfaluban létesítendő börtönkórház témája már hosszú hónapok óta foglalkoztatja a bihari város közvéleményét. Múlt vasárnap lezajlott egy népszavazás a kérdéssel kapcsolatban, ilyenkor azt hihetnénk, a kedélyek végre lecsillapodnak, és nyugvópontra jut az ügy. Az a rossz hírem, hogy az “ügy” még csak most kezdődik.

Tény, hogy a választópolgárok valamivel kevesebb mint egynegyede járult az urnákhoz. Csakhogy a túlnyomó többségük a börtönkórház ellen voksolt. Majdnem kétharmados fölénnyel utasították el a létesítmény Berettyóújfaluban történő megépítését.

Muraközi István polgármester diadalittas közleményt jelentetett meg, amelyben úgy magyarázza a referendum eredményét, miszerint a szavazás érvénytelen és eredménytelen volt, ami nem jelenthet mást, mint hogy az újfalui választópolgárok zöld utat adtak a börtönkórház felépítéséhez.

Próbálom elképzelni, hogy Muraközi úr vajon milyen közleményt adott volna ki akkor, ha a börtönkórházat támogatók kerülnek kétharmados többségbe a népszavazáson. Bár manapság nagyon nehéz bármiféle józan elképzelést a lelki szemeinkkel megtekinteni, amelyben a Fidesz és a demokrácia szó egyszerre szerepel.

Inkább megpróbálom elképzelni, hogy Vitányi István, a körzet fideszes országgyűlési képviselője mit érzett, amikor felhívta a Muraközi testvéreket, és gratulált az unokaöccseinek. Ugyanekkor pedig megpróbálom magam elé képzelni a lakossági fórum azon idős kérdezőjét, aki azt hitte, Berettyóújfalu kap ötmilliárd forint fejlesztési pénzt, ha befogadja a börtönkórházat.

Ebben áll az úgynevezett fideszes “demokrácia” lényege. Nem érdekel minket az emberek véleménye, azt kizárólag formálni akarjuk. Majd amikor olyan lesz, mint a miénk, akkor örülünk, és kikiáltjuk a népképviseletet. Addig pedig olyan álhírekkel, torz információkkal, pletykákkal és rémhírekkel etetjük az embereket, miszerint Berettyóújfalu ötmilliárdot kap a város felvirágoztatására, a kórházunk meg csak akkor kap pénzt fejlesztésre, ha befogadjuk a rabokat.

Így nézi gyereknek, kiskorúnak és buta parasztnak a fideszes vezetés a saját szavazópolgárait, és így éri el, hogy a nép oda szavazzon, ahova egy narancsos képviselő és a két unokaöccse akarja. Mert igaz, hogy ez nem akkora biznisz, amilyenért Mészáros Lőrinc akár csak lehajolna az utcán, de azért van itt suska bőven, és erről az egyszerű bihari embernek nem kell tudnia.

Mindeközben pedig a település polgármestere azt hazudja, hogy a népszavazás eredménytelen lett. Ezt is megteheti. Egyedül Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mutatott rá, hogy amit Muraközi István mond, az nem igaz. Egy népszavazás akkor eredménytelen, ha az igen és a nem szavazatok megegyező számmal szerepelnek. De itt nem ez történt, közel kétharmaddal győztek a börtönkórházat elutasítók.

A Berettyóújfalu jövőjéért folytatott harc még csak most kezdődik. A fideszes prominensek talán megnyugodva és arcukon örömittas mosollyal dőltek hátra a bőrfoteljeikben, de még az is meglehet, hogy a történet éles fordulatot vesz, kevesebb idő alatt, mint ahogy a hamut le lehet verni egy vastag szivarról.

Bogdán Szabolcs

szebbjovo.hu