A 62 éves Charles Eccleston egy külföldi kormánynak ajánlotta fel a szolgálatait. Az igazságügyi minisztérium nem nevezte meg ezt az országot, de a The Washington Post szerint Kínáról van szó.
Eccleston, akit 2010-ben bocsátottak el az NRC-től, 2011 óta a Fülöp-szigeteken él. A Szövetség Nyomozó Iroda (FBI) emberei csalták lépre, miután titkos amerikai információkat ajánlott fel egy “külföldi” követségnek.
A férfi januárban az energiaügyi minisztérium 80 munkatársának küldött szét egy konferencia-meghívónak tűnő, fertőzött üzenetet. Az e-mailek, legalábbis Eccleston szerint, olyan linket tartalmaztak, amelyre kattintva a címzett megfertőzi a saját gépét, és az azon tárolt információk kívülről hozzáférhetők lesznek.
A volt minisztériumi hivatalnok azonban egy fedett FBI-ügynöktől szerezte be a “vírust”, amely ártalmatlan volt. Ecclestont március 27-én vették őrizetbe a Fülöp-szigeteken, és visszatoloncolták az Egyesült Államokba. Először május 20-án kell majd megjelennie a bíróságon.
A férfit egyebek között engedély nélküli komputer-hozzáféréssel és informatikai eszközzel elkövetett csalással vádolják.
(MTI)