A francia jobbközép ellenzék három év után visszanyerte a többséget a szenátusban, ahova most először a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak (FN) is sikerült két politikust bejuttatnia a vasárnapi részleges választásokon.

“A jobboldal visszatérése a szenátusba nagy öröm és haszon Franciaország számára” – jelentette be Jean-Claude Gaudin, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szenátusi frakcióvezetője. Marine Le Pen, az FN elnöke “történelmi győzelemnek” nevezte pártja eredményét.

Mindkét szélsőjobboldali szenátort az ország délkeleti régiójában választották meg, ahol az FN-nek a legerősebb a támogatottsága.

A parlament felsőházának 348 tagja a területi közösségek képviseletét biztosítja, tagjait közvetett és bonyolult módon választja egy elektori testület, amely a mintegy 150 ezer önkormányzati képviselőből áll. Miután a márciusi önkormányzati választást a jobboldal nyerte meg, várható volt, hogy a helyi képviseletek a szenátusban is az ellenzéket juttatják többséghez.

Vasárnap a felsőház 179 tagját választották újra, hat évre. Az UMP eddig 168 hellyel rendelkezett a szenátusban, a párt vezetői szerint a részleges eredmények szerint 10-20 új helyet sikerült megszerezniük a baloldaltól. A jobbközépnek és a centristáknak együtt legalább hét új helyre volt szüksége az abszolút többséghez.

Az utóbbi ötven évben a baloldalnak eddig csak egyszer, 2011-ben sikerült többséget szereznie a szenátusban, amely hagyományosan a jobboldal bástyájának számít.

A kormányzó szocialisták az önkormányzati és az európai parlamenti választások után idén harmadik választási vereségüket könyvelhették el. Az eredmény – amely újabb jelzés a 13 százalékos tetszési mutatóval minden idők legnépszerűtlenebb francia elnökének számító Francois Hollande számára – azonban a gyakorlatban csak korlátozott hatással lesz a kormányzatra.

A törvényhozásban az utolsó szót ugyanis a nemzetgyűlési képviselők mondják ki abban az esetben, ha a két háznak eltérő a véleménye egy törvényjavaslatról. Az alsóházban pedig a baloldal van többségben. A kormánynak azonban mostantól nehezebb dolga lesz a szenátussal, amely lassíthatja a jobboldalnak nem tetsző javaslatok parlamenti elfogadását.

Az alkotmánymódosításokhoz viszont elengedhetetlen a szenátus jóváhagyása.

A baloldal 2011-es szenátusi győzelme egyébként nem segítette igazán a 2012-es elnökválasztást követően Hollande-ot és a szocialistákat a kormányzásban. A felsőház valamennyi jelentős kormánypárti javaslatot és a költségvetési tervezeteket is visszautasította, a kommunisták és a jobboldal ugyanis rendszeresen a szocialisták ellen szavaztak.

Az új szenátorok szerdán foglalhatják el helyüket a felsőházban. Aznap választják meg a politikától visszavonuló szocialista Jean-Pierre Bel utódát az elnöki székben. Eddig öten jelöltették magukat, egy szenátor a baloldalon és négyen az UMP részéről, ezért a jobboldal kedden előválasztást tart az elnökjelölt személyéről.

A szenátus elnöke a második ember a hivatali rangsorban az államfő után, és a helyébe lép, amennyiben az előbbit valami akadályozza hivatala ellátásában. Az új, feltehetően jobboldali szenátusi elnök a protokollrendnek megfelelően minden jelentős rendezvényen ott lesz Hollande oldalán.

(MTI)