A fenti címmel tartott sajtótájékoztatót Herpergel Róbert önkormányzati képviselő, aki szerint „ugyan történtek pozitív változások a Derék utca 22. szám alatt az elmúlt egy év során, de még mindig számos probléma orvoslásra vár”. A tájékoztató után a Debrecen Televízió és a Jobbik képviselője be szerettek volna menni az épületbe terepszemlét tartani, ám felsőbb utasításra a biztonsági szolgálat nem engedte be őket.

Interjú a Derék utca 22. előtt

Interjú a Derék utca 22. előtt

A városatya emlékeztetett: egy évvel ezelőtt egyedüli pártként szólaltunk meg a Derék utca 22. szám alatti ház problémáinak kapcsán, akkor egy tényfeltáró cikkben összesítettük a lakók észrevételeit, illetve megvilágítottuk a bajok forrását és megoldási javaslatainkat. Hozzátette: akad néhány pozitív változás a házban, de maradt további 100 gond és baj. Kitért rá: örömmel láttuk, hogy biztonsági őr írja fel a belépőket személyi igazolványt kérve, a földszint egy apró szeglete átesett egy látszatfestésen, háromból két lift teljesen megújult, és állítólag 16 problémás családot kiköltöztettek az épületből, ám ennyiben ki is merülnek a pozitív változások.

Továbbra is maradtak szocializálatlan családok a házban, akiket szép számmal látogatnak a rokonok, barátok, nem egy esetben késő éjszakáig tartó bulikat tartva – hívta a föl a figyelmet, majd így folytatta: a sok esetben kigyúrt látogatók az adataikat nem adják meg az őrnek, hanem durván megfenyítik, ha számon kéri őket. Mindemellett a lakók félelme Herpergel Róbert szerint továbbra is az, hogy: a licitlakásokra szocializálatlan családok teszik rá a kezüket, így a jelenlegi, nem éppen rózsás helyzet újra rémálomba fordul. Ismertette: ezeket a lakásokat a tulajdonosok nem adhatják ki albérletbe, mégis vannak, akik ezt megteszik, újabb hívatlan vendégekkel gyötörve a sokat látott épületet.

A képviselő rámutatott: az elnyert lakások felújításával az új lakók szinte soha nem törődnek, és senki nem is ellenőrzi ezt. A kilakoltatott családok közül tudomása szerint „sokan több százezres tartozásokat hagytak hátra, és mindent elvittek ami mozdítható, nem is beszélve az istállószerű állapotban hagyott lakásokról”. Úgy értesült: jelenleg kb. 10-16 lakás lehet szabadon. Elmondta: a lépcsőház tisztasági állapotba katasztrofális, bűz terjeng az egész épületben, egy festés nagyon hiányzik, amit a város a nemrégen büszkén bejelentett, megspórolt összegből finanszírozhatna.

Komoly problémát jelent, hogy a kilencedik emeleten számos alkoholista tartózkodik, akik a lifteket illemhelynek használják, összehányják – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: néhány lakó szerint erről az emeletről indult meg a poloskák inváziója, ami miatt egyes lakásokban komplett bútorrészektől kellett megválni a tulajdonosoknak. Megjegyezte: állítólag a kilencedik emeleten vannak olyan részek, ahol a poloskák szinte fürtökben lógnak, az élősködők irtása a pedig a tisztességes lakóknak jelent 7000 forint kiadást a lakbér és a rezsiköltség mellett. Úgy véli: gyanítható ugyanakkor, hogy a tartozásokat felhalmozó lakások elmaradását is előbb-utóbb a tisztességes lakókra terhelik.

Majd megoldási javaslatait közölte: a szocializálatlan lakókat ki kell lakoltatni. Megfelelő ellenőrzési rendszert kell kialakítani a lakbérek, lakásállapot, tulajdonosi trükközések ellenőrzése céljából. A licitlakásoknál élvezzenek előnyt a pályakezdő rendőrök, tűzoltók, mentősök, illetve a közös együttélés szabályait maradéktalanul tiszteletben tartó családok. Végül így zárta: üdvözölnénk a városvezetés részéről az eddigiektől körültekintőbb és célravezetőbb megoldásokat, valamint javaslataink elfogadását és megvalósítását.

szebbjovo.hu