Szlovákia lakosai nem akarnak kölcsönözni Görögországnak, és nagyon sokan nem zárkóznak el a koronához való visszatéréstől – derül ki a Focus ügynökség Hospodárske Noviny gazdaság lapnak készített felméréséből. A napilap hétfői cikkében közölte az eredményeket, melyek szerint a válaszadók 77 százaléka nem ért egyet a görögöknek nyújtandó kölcsönnel. Ezek a válaszadók a 35-44 évesek korcsoportjából kerültek ki, a Smer szimpatizánsai, és vállalkozóként dolgoznak.

Arra a kérdésre, hogyan kellene megoldani a görög problémákat, a válaszadók 52 százaléka felelte azt, hogy az irányított államcsőd lenne a megfelelő megoldás. A válaszadók szintén 52 százaléka gondolja úgy, hogy az adós államoknak vissza kellene térniük saját pénznemükhöz.

A megkérdezettek körében meglepően magas volt azoknak az aránya is, akik azt javasolják a pozsonyi kormánynak, készítsen tervet a szlovák koronához való visszatérésre. A válaszadók 48 százaléka, elsősorban a Smer idősebb szimpatizánsai gondolkodnak így. A megkérdezettek 47 százaléka azonban úgy vélekedik: az euróval Szlovákia többet nyert, mint vesztett. Ők elsősorban az SDKÚ és az SaS választói.

Az úgynevezett B-tervről először Richard Sulík, az SaS elnöke írt egy korábbi kommentárjában. Akkor bírálta az euróövezeti vezetők hozzáállását a kérdéshez, s úgy fogalmazott: Szlovákiának nem szabad vakon hinni nekik.

A Hospodárske Noviny szerint Sulík már módosított kissé álláspontján. „A szlovák koronához való visszatérés egyértelmű visszalépés lenne, és nem reális, bár épp a Hospodárske Noviny lapban írtam, hogy kell egy B-terv” – mondta a lapnak, ám hozzátette: bár ez nem egy valódi alternatíva, nem tehetünk úgy, mintha nem lenne rá szükség.

bumm.sk – szebbjovo.hu