A cseh kormány márciusban úgy döntött, hogy 550 hivatásos katona fogja segíteni a rendőrök járőrözését a nagyvárosok utcáin, illetve fog segíteni a stratégiailag fontos objektumok védelménél.
Stropnicky a hétfői kormányülést követően elmondta, hogy megszűnt a cseh hadsereg részvétele a kiemelt biztonsági intézkedésekben. A a pályaudvarokon, a repülőtereken és azokon a helyeken, ahol nagyszámú ember mozog, a rendőrségi felügyelet továbbra is intenzívebb lesz a szokásosnál. A miniszter hozzátette: a hadsereg a közös járőrök visszavonása után is készenlétben áll, például külön tűzszerész egységet hoztak létre arra az esetre, ha Prágában ilyen alakulat bevetésére lenne szükség.
A két hónapja bevezetett biztonsági intézkedések a nagyvárosok közterein kívül egyebek között az atomerőműveket, bizonyos prágai nagykövetségeket és a prágai metrót is érintik.
A felfegyvezett különleges járőrök jelenlétét a nagyvárosok utcáin többször bírálta a cseh sajtó, a jobboldali ellenzék egy része pedig túlzottnak minősítette a kormány márciusi döntését.
(MTI)