Újabb vészhelyzet Kolontáron, az eső mossa bele a nem rendbetett földekről a vörösiszapot a patakba – szólnak a hírek. Azazhogy jelezte az MTI, és vette át tőlük nagyjából minden magyar médium, naná, miért is ne bízzanak meg bennük. Ez persze magában foglalja azt is, hogy ezek szerint eddig minden rendben volt, sikerült a károkat legalább részben helyrehozni, szép az élet. Amivel egy baj van csak: hogy tudniillik egész konkrétan nem igaz.

Erre szemtanút is fel tudok hozni, jobb híján saját magamat. Munkámból adódóan néhány nappal a borzalom után voltam Devecseren, múlt héten pedig ott és Kolontáron. És körülbelül mintha semmi nem történt volna a kettő közti időben. A kisváros és a falu még mindig vörösben áll, a pocsolyák még mindig ugyanúgy iszaposak, az az undorító kémialaborszag még mindig ott van, a kolontári házakban majdnem bokáig érően áll a vörösiszap (mégis mit hittek, az első eső nem fogja belemosni a patakba?), és ami a legnagyobb hazugság: ki mondta azt, hogy a patak vize kitisztult? Alig néhány nappal ezelőtt még két színből állt. A szélén rozsda-, középen égővörös.

Az igazán jó kérdés az, miért esik jól az MTI-nek és szinte a teljes magyar sajtónak nyilvánvaló hülyeségeket leírni. Ettől nekik nem lesz több pénzük, sem nagyobb olvasottságuk – sőt, pont fordítva, azzal lehetne jól eladni mindent, ha arról beszélnének folyamatosan, mekkora hatalmas nagy baj van -, nincsenek jóban olyan cégekkel vagy állami vezetőkkel, akiknek érdeke volna azt mutatni, hogy máris mindent rendberaktak. Egyedül a lustaság játszhat be: sokkal egyszerűbb nem odamenni, hanem csak átvenni azt, amit a nyilván elfogultak mondanak a helyszínről. De akkor is, elég csak egy ember, aki odanéz, látja, mi van, és nem, mégsem írja meg, hogy minden ugyanolyan rettenetes, mint egy hónappal ezelőtt?

Nem felháborodva, hanem teljesen értetlenül keresem a válaszokat. És fogalmam sincs.

Gulyásdemokrácia blog