Volner János a miniszterelnökre utalva kijelentette: Magyarországon ma csak abból lehet államfőjelölt, “akinek Viktor engedi”.
A Jobbik azt szeretné, hogy olyan ember kerülhessen a köztársasági elnöki székbe, aki képes a magyar nemzet egységét megjeleníteni, nem megosztó személyiség és nem köthető egyetlen politikai tömörüléshez sem – magyarázta.
Kiemelte: ezért azt a javaslatot teszi a frakciója tagjainak, hogy ne vegyék fel a szavazólapokat a köztársasági elnök megválasztásakor, ne vegyenek részt abban a színjátékban, amelyben “nyilvánvalóan” az Orbán Viktor által favorizált jelölt nyer.
A Jobbik frakcióvezetője hangsúlyozta: Áder János és Majtényi László teljesen alkalmatlan arra, hogy megjelenítse a nemzet egységét, mindketten megosztó személyiségek és nyilvánvalóan elkötelezettek egy-egy politikai tömörülés mellett, így a Jobbik nem tudja támogatni a megválasztásukat.
Volner János szerint a baloldali pártok vezető politikusai leszámoltak annak az esélyével, hogy 2018-ban le lehessen váltani az Orbán-kormányt, egyetlen fontos céljuk megőrizni vagy elfoglalni vezető pozíciójukat “a baloldalon belüli házi versenyben”. Jelenleg egy kormányváltásra képes alternatíva van, a Jobbik – mondta.
A frakcióvezető arról is beszélt, hogy az LMP a “politikai paktumok áldozata lett”, egyre inkább elvtelenül viselkedik, “hol a Fidesszel, hol a baloldallal áll össze” különböző ügyekben.
Kérdésre Volner János közölte: fel sem merülhet, hogy a Jobbik a “korrupt baloldallal” összefogjon. A 4-es metró ügyében is az látható, hogy a baloldali gazdasági és politikai érdekszféra szorosan összefonódott a Fideszével – vélte.
(MTI)