A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a kormány faji alapon diszkriminál. Volner János a Jobbik parlamenti csoportjának helyettes vezetője közölte, a kétharmados többség ennek rendre tanúbizonyságát adja. Mint mondta, a cigányság ebben a nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan többletjuttatásokat kap, míg a többségi társadalomnak szinte csak a megszorítások jutnak.

„Orbán Viktor legutóbb arról beszélt, céljuk 100 ezer cigány bevonása a munkaerőpiacra. Ez viszont a jelenlegi gazdasági helyzetben csak úgy lehetséges, hogy az egyébként is számos megszorítással terhelt többségi társadalmat diszkriminálom a munkához jutás lehetőségében.” – jelentette ki a Jobbik politikusa.

Volner János hozzátette, a Tamásiban történt eset is jól jellemzi a hazai állapotokat. 54 millió forintot különítettek el a cigányság közüzemi tartozásainak kiegyenlítésére. Ám az adósoknak mindössze 25 százalékát kell a tartozásuknak állnia, 75 százalékát az önkormányzat állja, amely összeget visszakapja az államtól, azaz a kormányzat fizeti ki a tartozás háromnegyedét.

„Ezek az intézkedések nem élénkítik a gazdaságot, kézzelfogható eredményük nem lesz. Ez mindösszesen egy pótcselekvés, valamint a z unió felé mutatott megfelelési kényszer.” – közölte a Jobbik országgyűlési képviselője.

Volner János kiemelte, Orbán Viktor legutóbb azt mondta, reméli, megértik majd az emberek, hogy egy havi nyugdíjukról, vagy egy havi fizetésükről kell lemondaniuk a kialakult gazdasági helyzet rendbetétele érdekében.

„Az emberek nem lesznek megértők, mivel azt látják, hogy a kormány tőlük azt várja, szó nélkül tűrjék a megszorításokat, miközben a cigányság folyamatos többlettámogatásban részesül a legnehezebb időkben is. Ráadásul mindezt a többségi társadalomtól beszedett összegekből fedezik.” – szögezte le Volner János.

A barikad.hu kérdésére a Jobbik politikusa elmondta, ez a tendencia figyelhető meg a cigánypolitika támogatásában is. Elég csak a legutóbbi esetet alapul venni, ahol a kormány 300 millió forintot adott az Országos Roma Önkormányzatnak és új vezetőjének Farkas Flóriánnak, mivel a jogelőd Országos Cigány Önkormányzat és vezetője Kolompár Orbán ekkora hiányt hagyott a szervezetben.

„Mellékesen jegyezném meg, hogy ekkora összegből megmenthető lett volna a legutóbb csődbe ment Heves megye” – nyilatkozta a barikad.hu-nak Volner János.

barikad.hu