Vona Gábor Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik 2018-as parlamenti választásokon Somogy 3-as számú választókörzetében induló jelöltjével közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a nagyhatalom kifejezésben semmi túlzás vagy demagógia nincs, az ország az adottságai, az itt élők tudása és szorgalma alapján képes ezt a célt elérni.
Az élelmiszeripar az ahhoz kapcsolódó iparágakkal együtt nemzetstratégiai ágazat, az állam kiemelt figyelmét és támogatását kell, hogy élvezze, a lehető legnagyobb nemzetgazdasági bevétel mellett minél több munkahelyet kell létrehozni – fogalmazott.
Úgy vélte, Marcali és térsége e tekintetében méltatlanul alulpozícionált, miközben fekvése, stratégiai adottságai – azon belül a Balatonhoz, az autópályához való közelsége – megvannak ahhoz, hogy “többet hozzon ki magából”, mint amit eddig sikerült.
Vona Gábor megjegyezte, marcali programja keretében ellátogatott a kórházba, egy mezőgazdasági területre, a helyi piacra, ahol utcafórumot tartott.
Steinmetz Ádám, aki a város melletti földeken gazdálkodik, arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az agráriumban sokan biztos forrásnak tekintik az európai uniós támogatásokat, nem tudni, miként alakulnak e dotációk 2020 után.
Az egykori élsportoló szerint kedvezőtlen következményei lehetnek a mezőgazdaságra az “Állítsuk meg Brüsszelt!” feliratú plakátoknak. Félő ugyanis, hogy Brüsszel reakciója az uniós támogatások megvonása lesz, s évtizedek óta földből élő termelők, családok mehetnek tönkre, akik közül sokan hiteleket vettek fel területek, gépek vásárlására – közölte.
Steinmetz Ádám kitért arra, hogy a gabona felvásárlási ára 15-20 százalékkal csökkent az elmúlt években, az állam nem segít az intervenciós árak bevezetésével, a termelők kiszolgáltatottak a mindenkori piaci áraknak, a profitot a multik fölözik le.
A falvak helyzetéről szólva arra mutatott rá, hogy ma már kevesebb tulajdonos nagyobb területeken, kevés alkalmazottal gazdálkodik, miközben a falusiaknak nincs módjuk a földet művelni, lassan a háztáji állattartás is eltűnik.
Marcali térségében egykor virágzó feldolgozóipar leépülőfélben van, amit Marcaliban és Balatonbogláron malmok megszűnése is bizonyít, de a településeket a fiatalok elvándorlása is sújtja. Ezeket a problémákat meg kell oldani – hangoztatta.
Steinmetz Ádám a képviselőjelöltségére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, nem ő választotta a Jobbikot, a Jobbik választotta őt.
Az uszoda világában évek óta ismert volt, hogy szimpatizálok a párttal, amely az elmúlt időszakban a retorikájában, habitusában tapasztalható változással a magamfajta értelmiségi számára is felvállalhatóvá vált – fogalmazott.
Hozzáfűzte, a pártba nem lépett be, ez nem is elvárás vele szemben, győzelme esetén az agrárium ügyét kívánja képviselni az Országgyűlésben.
(MTI)