Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján ismertette, hogy az elmúlt hónapokban több mint 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze az ingyenes internet, a háborús semlegesség, a bevándorlás visszaszorítása és a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjlehetősége kérdéskörében.
Az ellenzéki pártvezető úgy fogalmazott: a kormány az internet ügyében Deutsch Tamás vezetésével “belefogott a 21. századba”. Jó, ha belátják, hogy nem a lakossági internet korlátozása, hanem a szélesítése a jövő – emelte ki.
Arról is beszélt: az Iszlám Állam elleni fellépéstől nem tudták távol tartani az országot, azonban az ukrán válság kiszélesedését valószínűsítik és ez komoly veszélyt jelent Magyarországra.
Vona Gábor a bevándorlással összefüggésben azt mondta, hogy a Jobbik már 2011-es parlamenti felszólalásaiban felvetette a problémát, de lekezelő válaszokat kapott. Most a kormány kénytelen súlya szerint kezelni a kérdést – jelentette ki, megjegyezve: szeretnének a baloldalra is hatni, azonban az továbbra sem érti a bevándorlás veszélyét.
A Jobbik elnöke a legfontosabb kérdésnek a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét ítélte. Visszautasította, hogy nem támogatták korábban azt, hogy a nőknek legyen ilyen lehetőségük.
A halálozási adatokat össztársadalmi szinten is rossznak értékelte, azt pedig kirívónak nevezte, hogy a férfiak 25 százaléka nem éli meg a nyugdíjas kort. Vona Gábor szavai szerint a lehetőség megnyitásának gazdasági racionalitása is van: az 55 év feletti férfiak közül 10-ből 6-nak nincs munkája és esélye sincs, hogy újat találjon. Akik dolgoznak, sok esetben nem tudják ellátni munkájukat olyan színvonalon, ahogy tették fiatalabb éveikben – jegyezte meg.
A pártvezető kijelentette: szerinte a kormány nem támogatja a férfiak korai nyugdíjazását, de azt kéri, hogy cáfolják, ha nem így van.
Vona Gábor azt mondta: míg a kormány pazarló és pártpolitikai célú konzultációkat folytat, addig a Jobbik konzultációi az emberek közvetlen megkeresésére irányulnak és válaszokat keresnek.
(MTI)