Az ellenzéki politikus Magyarország legsúlyosabb problémájának nevezte az elvándorlást, és ennek következményei közé sorolta a demográfiai válságot, a társadalombiztosítás és a munkaerőpiac problémáit.
Értékelése szerint meg kell erősíteni a kötelékeket, és azt kell üzenni az elvándorolt százezreknek, hogy “számítunk rájuk, nem mondtunk le róluk”.
Vona Gábor kifogásolta, hogy a kormány nem adja meg az érintetteknek a levélszavazás lehetőségét, amire a határon túli magyaroknak lehetőségük van. Emögött pártpolitikai indíttatást feltételezett.
Azt kérte, a külföldön élők 2018 áprilisában még egyszer menjenek el és szavazzanak a külképviseleteken, pártja, győzelme esetén, 2022-től bevezeti az elektronikus szavazás lehetőségét mindenki számára. Mint mondta, erre Észtországban már van példa.
A szavazat visszafejthetőségét firtató kérdésre a pártelnök azt mondta: a technológia egyre inkább kiszűri az ilyen kockázatokat, biztos benne, hogy lehet a titkosságot megőrző megoldást találni, egyben megnövelni és megkönnyíteni a választási részvételt.
(MTI)