Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint az eddiginél szigorúbb nemzetbiztonsági átvilágítást, a családtagokra és a szűkebb környezetre kiterjesztett pénzügyi-vagyoni vizsgálatot és elmeorvosi vizsgálatot írna elő a kormány tagjainak.
Vona Gábor javaslatát – amelyet a kodifikációt követően az Országgyűlésnek is benyújtanak – azzal indokolta, hogy a mindenkori kormányt semmilyen irányból ne lehessen zsarolni. Mint mondta, belpolitikai és nemzetközi indokok is alátámasztják a teszt szükségességét.
Értékelése szerint megromlott a belpolitika kapcsolata a társadalommal, a politika elveszítette hitelességét, s a “helyes rend” irányába tett erőfeszítések helyett az uralkodás, a lopás és a hazudozás jellemzi a kormányt.
A Jobbik elnöke kifejtette, hogy a nemzetbiztonsági vizsgálaton előírnák, hogy az illető semmiféle ügynöki tevékenységet nem folytathatott, megnéznék a különféle szolgálatokkal való kapcsolatát, az előző rendszerben végzett bármiféle nemzetbiztonsági múlt pedig kizáró okot jelentene.
Vizsgálnák a nemzetközi szervezetekkel, külföldi és hazai érdekcsoportokkal, pénzügyi körökkel fennálló kapcsolatot is – tette hozzá.
A pénzügyi pillérről szólva elmondta, hogy évente vagyonosodási vizsgálattal erősítenék meg az ellenőrzést, emellett megvizsgálnák a korábbi vállalkozói tevékenységet, korrupciógyanús eseteket.
Vona Gábor a mentális-pszichés alkalmassági vizsgálatra vonatkozóan pedig azt mondta: azt évente vagy kétévente megújíttatnák arra hivatkozva, hogy az illetőnek megváltozhat a mentális helyzete és alkalmatlanná válhat a feladatellátásra.
Arra a kérdésre, hogy pártja hogyan szerepelne egy ilyen átvilágításon, azt felelte: olyan kormányt állítana össze, amely minden szempontból átmenne. Megjegyezte, 2004 óta vannak olyan érzései, hogy szükség lenne az elmeorvosi vizsgálatra, s ez az elmúlt időszakban tovább erősödött benne.
A Jobbik pomázi elnökének kilépését firtató kérdésre azt felelte, szíve joga megtenni, ha nem kíván együtt dolgozni a kormányváltás érdekében, elfogadták a döntését. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a távozók miatt gondolkodik-e azon, hogy változtat a Jobbik politikáján.
A pártelnököt megkérdezték arról is, hogy választási mozgalmat hirdetett Gulyás Márton civil aktivista. Azt felelte, szerinte nem széles körű ellenzéki, hanem széles körű társadalmi összefogásra van szükség a kormányváltáshoz.
(MTI)