“A Fidesz-kormány csak az erő, a számok nyelvén ért” – mondta a Jobbik elnöke, hozzátéve: a Szóljon bele! elnevezésű akciójuktól több százezer aláírásra számítanak két hónapon belül.
Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz “durván beszűkítette” a népszavazás intézményének lehetőségeit, ezért akarnak országos aláírásgyűjtési akcióval nyomást gyakorolni a kormányra.
Emlékeztetett arra, hogy a Jobbik négy kérdésben: a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíja vonulásának lehetőségéért, az ingyenes alapszintű internetért, Magyarország háborús semlegességéért és a bevándorlás visszaszorításáért gyűjt aláírásokat. Azért ebben a négy kérdésben, mert ezeknek van “a legtöbb aktualitásuk”, és ezekkel tudják a legszélesebb társadalmi bázist megszólítani – fűzte hozzá.
A pártelnök arról is beszélt, hogy a Fidesz kormányzása alatt elidegenedett egymástól a közélet, a politika és a társadalom.
Az emberek jelentős része nemcsak szociális helyzetének romlásával küzd, de problémát jelent a közélet elvadulása is – mondta.
Vona Gábor két, a gyöngyösi választókerületben történt bűnügyre – egy három évvel ezelőtti gyöngyösi emberölésre és a napokban nyilvánosságra került tarnaleleszi uzsorázásra – is kitért. A gyöngyösi eset a magyar igazságszolgáltatás kudarca: az, hogy a négy gyanúsított szabadlábra került, mert vagy nem a megfelelő személyek álltak a bíróság elé, vagy ők álltak ott, de most mégis szabadlábon vannak – fogalmazott. Az uzsorázással vádolt házaspárról azt mondta, hogy a helybéliek tudomása szerint komoly politikai kapcsolatokkal rendelkeznek. Ezeket ki kell vizsgálni, hogy “ne legyen uzsorás maffiózó a politikának segítőtársa, partnere” – tette hozzá.
Vona Gábor beszélt az Ipsos kedden nyilvánosságra hozott kutatási eredményéről is, amely a Jobbikot a teljes népesség körében 18 százalékon, a biztos pártválasztók között pedig 28 százalékon mérte. “Ez azt jelenti, hogy a Jobbiknak jelenleg másfélmillió szavazója van, azaz a tavaly áprilisi országgyűlési választások óta 150 százalékkal nőtt a támogatóink száma” – mondta.
Kijelentette, hogy a Jobbikot érintő “karaktergyilkos lejárató kampányok” arról árulkodnak, hogy ellenfeleik kifogytak az eszközökből, ráadásul ezek nem is működnek. “Bízom benne, hogy ez a folyamat nem áll meg, és még akár ebben az évben a Jobbik válik Magyarország legnépszerűbb pártjává” – fogalmazott a pártelnök.
(MTI)