“Történelmi pillanat, hogy az unió pecsétjével ellátva megvívhatjuk saját küzdelmünket” – mondta Vona Gábor.
A pártelnök felháborítónak nevezte, hogy politikai ellenfeleik a bérunió ügyéből is pártpolitikát csinálnak.
Vona Gábor leszögezte: ha az MSZP, vagy a Fidesz valamelyik uniós képviselője indította volna el ezt a kezdeményezést, ő mindenképp beállt volna mögé.
“Arra kérek minden embert, bármilyen párt szimpatizánsa is, támogassa a béruniós aláírási kampányt!” – mondta a pártelnök.
Vona Gábor közölte: a Fidesz ma a polgári lét két legfontosabb elemét, a tudás szabadságát és az anyagi függetlenséget veszi el a társadalomtól.
A bérunió a polgár anyagi függetlenségét adhatná vissza. Amíg az emberek egzisztenciális félelmek között élnek, nem lehet polgári társadalmat építeni – mondta a politikus.
Újságírói felvetésként elhangzott, hogy Vona Gábor a közelmúltban az egyik televízióban azt mondta, ha szükséges, bocsánatot kér azoktól a cigányoktól, akiket megsértett. A kérdés úgy szólt, mióta változott meg a véleménye. A pártelnök közölte, nem változott meg a cigányokkal kapcsolatos véleménye. A Jobbik se nem antiszemita, se nem rasszista párt – szögezte le.
Arra az újságírói megjegyzésre, hogy maga a pártelnök is beszélt korábban cigánybűnözésről, Vona Gábor úgy fogalmazott: a cigánybűnözést kriminológiai fogalomként értelmezve úgy, ahogy van női vagy fiatalkorú bűnözés, cigánybűnözés is van. Nem a fogalom a lényeg, hanem a jelenség – hangoztatta.
Szerinte az alapvető kérdés az, hogy milyen állapotban van a cigányság, és ki juttatta ebbe a helyzetbe. Úgy vélekedett: a Fidesz érdeke “ebben az állapotban” tartani a cigányságot, ellenkező esetben Farkas Flórián már régen börtönben ülne. Azoknak kellene a cigányságtól bocsánatot kérnie, akik ebbe a helyzetbe taszították őket – tette hozzá.
Vona Gábort szembesítették néhány jobbikos képviselő rasszistának mondható megjegyzésével, mire közölte, hogy mások olykor általa nem ismert nyilatkozatait nem kommentálja, és újfent hangsúlyozta: a Jobbik se nem rasszista, se nem antiszemita, hanem konzervatív párt.
(MTI)