Vona Gábor kedden Székesfehérváron, lakossági fóruma előtt sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az általa javasolt vizsgálóbizottság súlyos vádak alól tisztázhatná a miniszterelnököt, illetve Habony Árpádot, Andy Vajnát és Mészáros Lőrincet, akik – szerinte – nem csupán tanácsadók, hanem Orbán üzlettársai is.
Az ellenzéki párt elnöke emlékeztetett arra, hogy hétfőn a Parlamentben felajánlotta: a vizsgálóbizottság felállításáért “cserébe” a Jobbik esetleges orosz kapcsolatait is hasonló bizottság vizsgálja, és annak vezetését kifejezetten a Fidesz kapja, hogy minden felmerülő kérdésüket feltehessék, de ez sem kapott támogatást.
Dúró Dóra országgyűlési képviselő az oktatással kapcsolatban kifejtette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűntetésének keddi bejelentése nem a valódi megoldás, mert “a csápjai megmaradnak és tovább mérgezik a rendszert”. A párt szerint a jól teljesítő intézményeket a településeknél kellett volna hagyni, a rosszul teljesítő, elsősorban kistelepülési iskolákat pedig állami fenntartásba venni.
A fórumon, mintegy 150 ember előtt, Vona Gábor a keddi brüsszeli merényletekkel kapcsolatban kifejtette: Magyarországon sem elképzelhetetlenek hasonló cselekmények, mert az ország is része az európai közösségnek, így részt vesz az Iszlám Állam elleni harcokban.
Hangsúlyozta: olyan mérvű a multikulturalizmus Európa nyugati felén, ami nehézzé teszi a terrorveszélyes személyek kiszűrését. Megfogalmazása szerint “nem minden migráns terrorista, de minden terrorista bevándorló”. A pártelnök ismét hangsúlyozta az önálló határőrség megteremtésének szükségességét.
(MTI)