Az eddigi tapasztalatok alapján jelentős az igény az oktatás, egészségügy, valamint a korrupció témakörökben meghirdetett Valódi Nemzetközi Konzultációra, amely olyan konstruktív párbeszédet jelent a lakosság és a szakmai szervezetek között, amely mindeddig példátlan kezdeményezés hazánkban – jelentette ki szombati, Kulcsár Gergely országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Kulcsár Gergely és Vona Gábor

Kulcsár Gergely és Vona Gábor

Kulcsár Gergely a korrupcióval kapcsolatban így fogalmazott: kétfajta korrupció van, az egyik a törvénybe ütköző, a másik az úgynevezett törvényesített korrupció, amelynek segítségével például milliárdos összegű jutalmakat lehet kiosztani a haveri körökben, ahogyan történt az Debrecenben is Kósa Lajos polgármestersége idején. Elmondta: mindezt a Jobbik debreceni politikusai leplezték le, s ezzel meg is szűnt ez a korábbi, vérlázító gyakorlat a városvezetésben.

Majd a balmazújvárosi fideszes korrupciós ügyet említette: felháborító, hogy Tiba István nem ül a vádlottak padján, hiszen mostanra kiderült már, hogy 2012-ben több millió forintot kapott egy vállalkozótól, akinek a cége nyerte el a helyi sportcsarnok kivitelezési munkálatait. Így folytatta: Veres Margit jelenlegi polgármester nem csak a kenőpénz továbbítója volt, hanem ő maga is kapott egy autót a vállalkozótól, amit azóta a rendőrség lefoglalt tőle. Végül arról beszélt: többször tettem föl kérdést, de soha nem kaptam megnyugtató választ arra, hogy meddig tűri a Fidesz a háza táján a korrupcióba keveredett politikusait.

Vona Gábor a Valódi Nemzeti Konzultáció eddigi eredményeiről számolt be: telitalálatnak bizonyult ez a három téma, rendkívül nagy az érdeklődés, s eddig közel száz eseményen, lakossági fórumokon és szakmai egyeztetéseken gyűjtöttük be a tapasztalatokat. Hozzátette: nyár elejéig folytatjuk ezeket az értekezleteket, a nyár folyamán összesítjük az információkat, majd ősz elején minden háztartásba eljuttatunk egy olyan kérdőívet, melynek segítségével lehetőség lesz anonim módon arra, hogy a panaszaikat, kérdéseiket, esetleges megoldási javaslataikat eljuttassák a választópolgárok a nemzeti párt szakpolitikusaihoz. A Jobbik a parlamenti ciklus végéig folytatja majd ezt a párbeszéd jellegű kampányt – tért ki rá a pártelnök.

Az oktatással kapcsolatban aláhúzta: széleskörű tiltakozás bontakozott ki, egyre rosszabb irányba mennek a dolgok, a bizalmi szálak gyengülése tapasztalható. Vona Gábor szerint „józan ész és konstruktív vita nélkül nem lehet megoldást találni az oktatást övező égető problémákra, a Jobbik feladata pedig az, hogy az érintettek közé hidakat építsen”.

Az egészségügy problémáit is górcső alá vette: jelenleg a magyar egészségügy súlyosan alulfinanszírozott, Európában leghátul kullogunk, miközben a szakmában dolgozók fizetése az utolsó helyen áll az Európai Unióban. A Jobbik elnöke mind az egyre súlyosabbá váló szakemberhiánytól, mind a belső migrációtól tart, amely szerinte az ország keleti régióit érintheti a legkellemetlenebbül.

szebbjovo.hu