Orbán Viktor bejelentette, hogy Matolcsy György lesz az MNB elnöke. Várható döntés volt, de mivel a kormányfő már többször okozott meglepetést, így nagy volt a várakozás a politikai és pénzügyi körökben.

 
Véleményem szerint kettős motiváció áll a választás mögött. Egyrészt a választási kampányba nehezen lehet belemenni Matolcsyval, akinek gazdasági minisztersége kudarcos. A recesszió, a belső fogyasztás csökkenése, a beruházási kedv gyengülés és a munkahelyteremtés kudarca mellett egyedül a megszorítások árán kivívott és nagyon bizonytalan költségvetési egyensúlyt tudja felmutatni, ezzel pedig kampányt nyerni nem lehet. Meg kellett tőle szabadulni, és ahogy az lenni szokott, felfelé buktatták. A másik motiváció pedig a lojalitással kapcsolatos. Orbánnak most egy hű emberre van szüksége a jegybank élén, aki az elvárásait teljesíti, és nem válik önjáróvá, mint a korábbi elnökök.

Hogy az országnak mit jelent ez a döntés? Majd az idő dönti el. Simornál mindenki jobb, de Matolcsynál rosszabbat is nehéz lenne találni.

Vona Gábor

szebbjovo.hu

1362132420