A Hajdúság fővárosában, Hajdúböszörményben tartott lakossági fórumot Vona Gábor, a Jobbik elnöke, valamint Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje, kedden este.

Gacsóné Varga Erzsébet, a rendezvény moderátora, a Jobbik helyi önkormányzati képviselője

Az est házigazdája, Nagy Zoltán, a Jobbik helyi elnöke és önkormányzati képviselője a nemzeti párt mozgalmi jellegére irányította a figyelmet. Szerinte ma a Jobbik az egyetlen olyan párt, amely valójában politikai mozgalom, és erkölcsileg is feddhetetlen. Azt hangsúlyozta: kitartunk az elveink mellett, csak olyat ígérünk meg, amit be is tudunk tartani, ki fogjuk mondani az igazságot és tenni is fogunk azért – majd átadta a szót Kulcsár Gergely országgyűlési képviselőnek, a Jobbik megyei elnökének.

A honatya beszédét Hajdúböszörmény történelmének méltatásával kezdte, majd kiemelte: talán csak kevesen tudják, hogy ez a város területileg az ország negyedik legnagyobb városa. Ezután rátért hazánk aktuális politikai eseményeire: talán sokan nem tudják azt sem, hogy mi a választások igazi tétje, de ezt most elárulom. A jelenlegi kormány leváltása úgy, hogy Gyurcsány és a vörösök ne jöjjenek vissza – hangsúlyozta, majd hozzátette: Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila szimbiózisban élnek egymással, s ha valaki az egyikre szavaz, megkapja mellé a másik kettőt is, ebben biztos lehet.

Kulcsár Gergely a Fidesz kommunikációs trükkjeit is kivesézte: abban kiváló a kormány, hogy eladja magát, úgy is fogalmazhatunk, hogy a szájhősök kormánya ez. Ígérgetni kiválóan tud, de ahogy mondani szokták, ígéretekkel tele van a padlás, gondoljunk csak akár a „két hét alatt rend lesz” választási ígéretre – majd az elmúlt időszakban történt, országosan is nagy port kavart brutális gyilkosságokról, bűncselekményekről beszélt, amelyeknek szerinte ma a legnagyobb áldozatai az idősek, a gyermekek és a hölgyek. Úgy véli: lenne visszatartó erő, ha a kormány a Jobbik 2010-es választási programjában megfogalmazott ötleteket hajlandó lenne a gyakorlatba átültetni, vagyis szigorítaná a Btk. egyes pontjait olyan módon, hogy elvegye a bűnözésre hajlamos egyének kedvét a bűncselekmények elkövetésétől.

A nemzeti párt megyei elnöke az önfenntartó börtönök, valamint a csendőrség felállításának előnyeiről is beszélt, majd rámutatott egy eddig szintén kiaknázatlan lehetőségre: a katonaságot is be lehetne vonni a közbiztonság megteremtésébe ahelyett, hogy külföldre, idegen országok biztonságának megóvására viszik el őket.

A képviselő a munkahelyteremtés statisztikai adatairól is szólt: a Fidesz egymillió munkahelyet ígért, s jelenleg azt láthatjuk, hogy a közmunka-programban résztvevőkkel kozmetikázza a statisztikai adatokat. Ezután rámutatott: rengeteg lehetőség rejlik a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a hazai kis-és középvállalkozások helyzetbe hozásában, de elengedhetetlen egy olyan otthonteremtési program is, amely elsőként az építőipart, majd az összes többi ágazatot is húzza magával – majd a Jobbik Hét vezér programjában szereplő további tervekről is beszámolt.

Végül megjegyezte még: ahhoz, hogy rendet és élhető körülményeket lehessen teremteni Magyarországon, elengedhetetlen az államadósság újratárgyalása, a titkosítások feloldása, a mentelmi jog eltörlése, valamint a kommunista luxusnyugdíjak megvonása. Csak a Jobbik képes úgy leváltani a kormányt, hogy a vörösök ne jöjjenek vissza. Mi eddig nem bizonyíthattunk, de amit ígérünk, azt be is fogjuk tartani, ha bizalmat szavaznak nekünk – zárta szavait Kulcsár Gergely.

Vona Gábor pártelnök egyebek mellett a Jobbikot ért folyamatos támadásokról is beszélt. Elmondta: a Fidesz és az MSZP is a másikra mutogat, hogy ki is hozott létre bennünket, majd talán abban jutottak dűlőre, hogy az oroszok állnak hátterünkben. Arra viszont egyikőjük sem gondolt, hogy a Jobbik a magyar társadalom immunreakciója, az egyetlen olyan párt, amit maga a társadalom hozott létre – húzta alá.

A Fidesz úgy beszél, mintha jobbikos volna, de úgy cselekszik, mint az MSZP – hívta föl a figyelmet a pártelnök, majd magyarázta: bevezették végre a rezsicsökkentést, aminek mi is nagyon örülünk, ám nem értjük, hogy 2010-ben és 2011-ben mi akadályozta a kormányt abban, hogy nekilásson a program megvalósításának. Vona Gábor szerint ez is egy újabb bravúros kommunikációs fogás, amellyel a Fidesz választást akar nyerni.

A pártelnök a földtörvénnyel kapcsolatos visszásságokat is ismertette, majd a devizahitelesek átverésére tért át: a kormány éppen csak arra nem hajlandó, hogy a bankok vállára tegye a felelősséget, ehelyett az eleve kiszolgáltatott embereket még nagyobb kiszolgáltatottságba taszította. Majd az elszámoltatás körüli homályról szólt: mint tudjuk, több volt az elszámoltatási biztos, mint az elszámoltatás maga. A Fidesz egyszer csak bejelentette, hogy vége az elszámoltatásoknak, mi jobbikosok pedig csak néztünk, s föltettük a kérdést: mikor kezdődött?

Vona Gábor végül arról beszélt: sokan úgy vélik, hogy a Jobbiknak nincsenek szakemberei, de azt biztosan állíthatom, hogy kiváló szakemberekből álló stábunk van. S vannak olyan példaértékű települések is hazánkban, amelyeket jobbikos polgármesterek irányítanak. Végül hozzátette: a Jobbik ma a 35 éven aluliak között a legnépszerűbb párt, s arra kérjük a fiatalokat, hogy mondják el szüleiknek, nagyszüleiknek is, hogy a mi programunk áll a legközelebb ahhoz, hogy Magyarország egy igazságos, élhető és biztonságos ország legyen. Mi még nem bizonyíthattunk, de szeretnénk bizalmat kapni ahhoz, hogy megvalósíthassuk azt, hogy a politika és a tisztesség kéz a kézben járhassanak.

A képviselők beszédét követően Mohácsi László református lelkész mondta el lelki útravalóját, majd a közönség tagjai tehették föl kérdéseiket.

A rendezvényt ezúttal is az Új Magyar Gárda megyei tagjai biztosították.