A Jobbik 2010-ben Radikális változás címmel írta meg programját. Ha ma, 2014-ben a kezünkbe vesszük ezt a dokumentumot, azt láthatjuk, hogy mindenben igazunk volt.

Azt olvashatjuk, hogy a Jobbik volt az egyetlen párt, amely akkor is kendőzetlenül és tűhegypontossággal vetette fel a valós problémákat. Azzal szembesülhetünk, hogy ezekre – a Fidesz és az MSZP által ki sem mondott vagy elmaszatolt – döntő kérdésekre egyedül nekünk voltak érdemi és helyes válaszaink.

Arra is rádöbbenhetünk, hogy az azóta eltelt években mind a két párt sokat mazsolázott ki a mi terveinkből, de sajnos azokat, megfelelő értékrendi és mentalitásbeli alapok hiányában, ők csak elrontani tudták.

Végül egyértelművé vált az is, hogy amit ott és akkor kimondtunk, mind a diagnózis, mind a megoldás tekintetében, az bizonyos frissítésekkel együtt ma is helytálló és iránymutató. Hozzáteszem: sajnos.

A Jobbik Radikális változás programja sajnos ma is aktuális, ami nem jelent mást, mint hogy a szocialisták nyolcévnyi országrombolása után a Fidesz kétharmaddal sem tudott kiutat találni, sőt, a problémákat sok területen csak súlyosbította.

Ezzel a mostani választási programmal ezért azoknak akarunk választható, erős és kormányképes alternatívát kínálni, akiknek mind a Fidesz, mind az MSZP kormányzásából elege van, akik úgy érzik, hogy az elmúlt 24 év egy tévút, akik úgy érzik, hogy sorozatosan becsapták, megalázták es meglopták őket. Mert mondjuk ki egyértelműen: néhány kisebb pozitívnak mondható intézkedéssel együtt is, mindkét párt kormányai loptak, csaltak, hazudtak.

A helyzetet persze egyik is, másik is igyekszik megmagyarázni, felcicomázni, de az értékeléshez nincs más dolgunk, mint hinni a saját szemünknek, fülünknek és eszünknek. Nem kell mást tenni, mint körülnézni az országban. Látni, ahogy eltűntek a gyáraink, megszűntek a vállalkozások, a munkahelyek; lerobbantak a települések, felszívódott a hajdan virágzó mezőgazdaságunk, a háztáji termelés; elvándorolt félmillió magyar. Hallani, ahogy az emberek panaszkodnak biztonságra, egészségügyre, oktatásra, ügyintézésre, mindenre. Végül megérteni, hogy az egész nem az emberek, hanem csak és kizárólag a politikai vezetés hibája és bűne. A társadalom felelőssége mindössze annyi, hogy túl hiszékeny és túl megengedő volt. Ezzel élt vissza a politika. De ennek véget kell vetni. Elég volt!

Mi nem csupán az elmúlt négy évet akarjuk leváltani, hanem az elmúlt huszonnégyet.

Mindenestől. A Fidesz- és az MSZP-kormányoktól is meg akarjuk szabadítani hazánkat, mert ők ketten minden látszólagos ellentétük dacára egymás feltételei. Amíg van az egyik, addig van a másik is. Ha az országnak valamelyikből elege van, ha valódi változást akar, akkor mindkettőtől meg kell szabadulni. Mi, jobbikosok ezért új fejezetet akarunk nyitni Magyarország és a magyar emberek számára. El akarjuk kezdeni végre a szebb jövőt. A szocialistáknak tizenkét év bizalmat szavazott a társadalom, a Fidesznek nyolcat. Látjuk, hogy éltek vissza a bizalommal, hogyan váltak alkalmatlanná az ország irányítására. Itt az idő, hogy más is kapjon lehetőséget.

Itt az idő, hogy végre ne a kisebbik rosszat válasszák az emberek, hanem a Jobbikot.

2010-ben radikális változást ígértünk, de sajnos nem kaptunk a megvalósításához felhatalmazást. Most újra itt állunk, és lehetőséget kérünk a magyar emberektől. Lehetőséget, hogy bebizonyíthassuk: van megoldás. És ez a megoldás a mi programunk, amely gazdasági fellendülést, minőségi munkahelyeket, rendet és biztonságot, valamint határozott elszámoltatást és valódi rendszerváltozást kínál. Vessünk véget a süketelésnek, a mellébeszélésnek, a hazudozásnak, a csalárdságnak, a lopásnak és a hazaárulásnak! Vessünk véget az elmúlt 24 évnek!

Mi ki merjük mondani a létező problémákat, és ki merjük mondani a valódi megoldásokat is. Ez az első lépés, ameddig a többi párt el sem jut. Ők félnek az igazságtól, pedig a hazugságokra, önámításra és csalárdságra épülő programokat mind szétmorzsolja a valóság, ahogy azt az elmúlt 24 évben láthattuk is. A Jobbik azonban nem csupán a nemzetmentő program kimondásához elég bátor, de a megvalósításához is.

Nemcsak beszélni szeretnénk a programunkról, hanem meg akarjuk valósítani.

Ehhez, a második lépéshez viszont önmagunkban már kevesek vagyunk. Ehhez már kell az Önök támogatása is. Kérem, hogy tájékozódjanak programunkról, és ha megtetszett, akkor adjanak nekünk egy esélyt. Egy szavazatot, és ezzel egy négyéves lehetőséget kérünk, és mi mindenkinek be fogjuk bizonyítani: jobban és tisztességesebben tudjuk vezetni ezt az országot.

Vona Gábor
a Jobbik miniszterelnök-jelöltje