Alkotmányos keretek között bár, de az elmaradt politikusi számonkérés végrehajtása a kulcs Magyarország felemelkedéséhez – nyilatkozta pénteken a Kisalföld.hu-nak adott interjújában Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke. Az interjúból az is kiderül, tart-e a Jobbik elnöke az Orbán Viktor által beígért pofonoktól, illetve, hogy kiket tart az ország legmegátalkodottabb kerékkötőinek.

– Elnök úr, mi a mai Magyarország legnagyobb mulasztása, bűne, elmaradása önök szerint?

– Egyértelműen a nemzettudat elsorvasztása. Az utóbbi negyven év szocialista s a húsz év liberális diktatúrája szétverte ezt Magyarországon. Ez a problémáink gyökere. Az a társadalom, melynek a lelkét szétverték, előbb-utóbb testben is megbetegszik. Sok negatív világelsőségünk ered abból, hogy a magyar embereket nem engedték büszkének lenni magyarságukra. Mi az oktatáson, a kultúrán és a médián keresztül először azt akarjuk elérni, hogy valamiféle hazafias érzület járja át a nemzetet.

– Önök szerint kik az ország legnagyobb kerékkötői?

– Ezt az országot nem az emberek tették tönkre, hanem az elmúlt hatvan év politikusai. Sajnos 1990-ben is csak néhány új arc került a politikába. E változáshoz személyi garanciák kellenek, ezért akarunk számonkérést és radikális változást.

– Hogyan képzelik ezt önök?

– Alkotmányos keretek között. Ha lenne független igazságszolgáltatás és kellő politikai akarat, akkor az elmúlt húsz év politikusbűnözését már föl lehetett volna számolni. Persze ehhez van konkrét jogszabályi javaslatunk is. Eddig ez azért nem történt meg, mert mindenki érintett benne.

– Ezt ön nemre, fajra és vallásra tekintet nélkül állítja?

– Persze. Nagyon sokféle nemű, fajú és vallású politikus ül az Országgyűlésben. Ők az egyetemes okozók.

– Ön történészként is ilyen egyszerűnek gondolja mindezt?

– Igen. Persze a társadalomban is van számos probléma, de a gondok gyökere abból fakad, hogy a politikusok tönkretették az országot. Persze ha a politikusbűnözéstől megszabadultunk, nem gondolom, hogy egy csapásra minden gondunk megoldódik, de hogy ez az elsődleges, abban biztos vagyok.

– A Jobbik a közvélemény-kutatások szerint biztos parlamenti tényező lesz. Tart az önöknek Orbán Viktor által beígért pofonoktól és a hazazavarástól?

– Ahhoz előbb Orbán Viktornak kormányra kellene kerülnie. Én nem hiszek a közvélemény-kutatásoknak. A Jobbik támogatottsága az ő adataiknál jóval erősebb. Megismétlem: a Jobbik kormányzásra készül. Van persze egy rejtőzködő szavazóbázisunk is, akik nem akarják vagy nem merik elmondani, hogy a mi szimpatizánsaink.

– Alelnöke, Novák Előd is arról beszélt legutóbb, hogy sok szakértőjük sem meri felfedni jobbikos kötődését. Miért kell önöknek rejtőzködniük?

– Sajnos a Jobbik szimpatizánsai ma az egzisztenciájukkal játszanak. Az elmúlt húsz év politikai harcai nyomán úgy alakult, hogy vagy MSZP-s, vagy fideszes intézmények vannak csak, s csak ilyen vezetők. Számukra a Jobbik közös ellenség. De híveinknek már csak áprilisig kell kibírniuk ezt az üldöztetést.

– Azt mondja, üldözöttek. De hát ön is járja az országot, fórumokat tartanak, kampányolnak. Miben áll üldöztetésük?

– Egzisztenciális, titkosszolgálati és médiafenyegetésekben. A Magyar Gárda története is a folyamatos üldöztetés közepette zajlik. Méltatlan hozzánk, hogy sok helyre egyszerűen nem engednek be bennünket.

– A gárda kapcsán kérdezem: mai sajtóelemzések szerint mintha újabban a párt jegelné a gárdát. Elmaradóban vannak a nagy gerillamarketinges akciók…

– Ez az egyik gazdasági hetilap aljas, gyomorforgató s az objektivitást figyelmen kívül hagyó folyamatos akciózása a Magyar Gárda ellen. Egy nem létező konfliktust próbálnak falra festeni most is. Izzadságszagú próbálkozás ez megint.

– Jelöltjeik között, noha a párt ifjúsági közösségként indult, számos volt MIÉP-es vagy kisgazda nevet találunk. Nem volt elég fiatal, vagy tudatosan választottak régebbi jobboldali arcokat?

– Nagyon sok fiatal van jelöltjeink között, átlagéletkoruk talán nem a legalacsonyabb. Tagságunk, szimpatizánsaink viszont biztos, hogy a legfiatalabb a pártok között. De az erős generációs jelleg mellett minden becsületes embert szívesen látunk. Így azokat is, akik megjárták a MIÉP-et, a kisgazdapártot vagy a Fideszt. Nem ők, hanem korábbi pártjaik változtak.

– Egy friss elemzés szerint a Fidesz-tábor 40 százaléka szívesen támogatná a Jobbikot is. Önök rámennek erre a kampányban?

– A régebbi pártok mindig túlmérték, hogy milyen mértékben foglalkozzanak egy-egy kérdéssel, mi nem így működünk. Ha valamit igaznak tartunk, akkor azzal előállunk. Ha ez a Fidesz vagy az MSZP táborában jó hatást vált ki, akkor persze örülünk. Látszik a Fidesz kommunikációjából, hogy ők is érzik, szavazóbázisuk azt szeretné, amit a Jobbik akar. Ezért három-négy lépessel mögöttünk kullogva, de a kampányban ők is szóba hozzák a témáinkat. Számunkra a földkérdés, a cigányprobléma kezelése, az EU-hoz fűződő viszony újragondolása a fontos. Ám most az embereket a válságból kikerülés útja érdekli. Erre nekünk sajátos és tabudöntögető programunk van. A multik megadóztatása, az államadósság felszámolása, a szociális rendszer átalakítása és a magyar bankrendszer megteremtése most a legsürgetőbb.

Kisalföld – vonagabor.hu