Vona Gábor pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva beszélt azzal kapcsolatban, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM)tagjai október végén fekete zsákot húztak Horn Gyula budapesti, XIII. kerületi szobrára, és azt írták rá, hogy “Pufajkás gyilkos!”.
A jobbikos vezető szerint a szobor megrongálása nem a Jobbik ügye, nem a párt hajtotta végre az akciót, hanem a HVIM és Horn Gyula emlékezetének ügye, ő ezzel a kérdéssel nem foglalkozik. Hozzátette: nem tartja sikertörténetnek Horn Gyula politikai pályafutását, de “nem emlékezetpolitikát akar csinálni”, hanem Magyarország problémáit szeretné megoldani, azt a sok problémát, amit a jelenlegi kormány még nem oldott meg. “Nem örültem ennek a szoborral kapcsolatos eseménynek, az én ízlésemnek nem is igazán felelnek meg az ilyen akciók” – tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy mit gondol a Soros-terv létezéséről, és arról, hogy az Európai Parlament egyik bizottsága jelentést fogadott el a felső korlát nélküli kvótákról, Vona Gábor azt mondta: a Magyarországra irányuló migrációs nyomást vissza kell utasítani, érkezzen az az Európai Unió vagy bárki más részéről. Ismételt kérdésre elismerte, hogy van Soros-terv, hozzátéve: azt nem tudja, hogy a kormány által a médiában megjelentetett formában létezik-e. Kérésre válaszolva hozzátette: a Jobbik szimpatizánsainak a saját lelkiismeretére bízza, hogy a konzultációban részt vesznek-e, a maga részéről viszont nem küldte vissza az ívet, mert véleménye szerint a Fidesz ezzel manipulálja az embereket, nem a probléma megoldására, hanem annak fenntartására koncentrál.
(MTI)