Tüntető megmozdulásokat tartott kedden a Jobbik Magyarországért Mozgalom Magyarország több pontján, többek között Komáromban is, a szlovák államnyelvtörvény miatt. A szlovák-magyar határ déli oldalán, a vasúti hídon több mint 20 jármű foglalta el az úttest egyik sávját. Vona Gábor, a jobboldali radikális párt elnöke is ellátogatott a megmozdulásra. A félpályás útlezárás fennakadásokat okozott a közlekedésben, a forgalmat rendőrök irányították. Az Erzsébet-híd ennek ellenére bedugult, ahogy Dél-Komárom Szlovákiába vezető főútja, és néhány mellékút is.

A megmozduláson körülbelül 70 ember jelent meg, jobbára a Jobbik Komárom-Esztergom megyei szervezeteinek tagjai. Rendbontás nem történt.

“Ez az ügy már nem Szlovákia belügye, hanem európai szintű ügy” – mondta beszédében Vona Gábor a nyelvtörvény kapcsán.

Vona elvárja a szlovák kormánytól, hogy hagyjon fel a magyarellenességgel. Amig ez nem történik meg, elmondása szerint lesznek tüntetések. A Jobbik addig megy el, ameddig a helyzet engedi, mondta a Jobbik elnöke. A nyelvtörvény a felvidéki magyarságot akadályozza, és a Jobbik célja, hogy támogassa őket ebben a helyzetben.

“Ez a blokád egy segélykiáltás, megmutatjuk, hogy a magyar társadalom mindent megtesz azért, hogy a nyelvtörvényt visszavonják” – mondta Vona a megmozdulás céljáról a sajtótájékoztatón, hozzátéve, azért szervezték az akciót, hogy ezzel is kiálljanak magyarságuk mellett. “A szlovák nyelvtörvény Európa szégyene” – jelentette ki a Jobbik elnöke.

A magyar köztársasági elnökkel augusztus 21-én történt incidensről Vona kijelentette, hogy ami Sólyommal történt, az az EU diplomáciájának a szégyene, nem szlovák belügy, hanem európai. Véleménye szerint a szlovák kormány központba helyezte a magyarellenességet, aljas politikai célokra használja fel a magyar kártyát. A Jobbik elnöke szerint Magyarországon tiszteletben tartják a szlovák kisebbség jogait. Felteszi a kérdést, hogy vajon magyarok vertek-e meg Magyarországon szlovák diákot, aki szlovákul beszélt, vagy Szlovákiában vertek meg szlovákok magyar diákot, aki magyarul beszélt. Kitért a dunaszerdahelyi rendőrattakra is, mondván, hogy ezek az események nem Magyarországon, hanem Szlovákiában történtek.

“A tényekről kell beszélni. Szlovákia lépte túl a demokratikus kereteket, a szlovák politika agresszív és rasszista. A szlovák oldalon pattog a labda, nem a magyaron, ezért nem a magyaroknak kell lépniük, hanem a szlovákoknak” – mondta beszédében Vona.

A Jobbik elnöke szerint a közeljövőben megváltoztatják a magyar diplomáciát, mely szerinte gyenge. „Véget vetünk a gyáva, fejét lehajtó magyar külpolitikának“ – mondta az egybegyűlteknek. Vona szerint fontos lenne, hogy a szlovák politika felismerje a békés egymás mellett élés fontosságát. Úgy véli, hogy ha a magyar-szlovák viszony nem javul meg, egy nevető harmadik győz Közép-Európában, a globalizáció, mely mindkét nép közös ellensége.

Forrás: bumm.sk