A Jobbik sem állt elő személyi javaslattal a legfőbb ügyészt illetően – mondta Vona Gábor azután, hogy az államfőnél járt a Sándor-palotában. Mint mondta, pártja szeretné megvárni azt, hogy kit jelöl a köztársasági elnök legfőbb ügyésznek, azonban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Jobbik személyi javaslattal is előáll a következő napokban. A Jobbik olyan személyt szeretne legfőbb ügyészként látni, aki az elmúlt húsz évben nem volt párttag.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, Polt Péter volt legfőbb ügyész személyét a Jobbik nem tudja támogatni, ha rá esik a jelölés. Mint mondta, a megbeszélésen szóba került az is, az államfő sajnálja, hogy a Jobbik is kivonult az alkotmányozás folyamatából. Vona Gábor szerint az LMP és az MSZP “politikailag motivált botránykeltés” céljából vonult ki az alkotmány-előkészítő eseti bizottság munkájából, míg a Jobbik akkor vonult ki, mikor úgy látta, elképzeléseit nem tudja érvényesíteni.

Közölte: Schmitt Pálnak kifejezte pártja azon szándékát, hogy a Szent Koronát, a turulmadarat és az árpádházi lobogót szeretnék nemzeti jelképpé nyilváníttatni. A Jobbik azt várja, hogy ezt a három nemzeti jelképet büntető törvénykönyvi szankcionálás védje – tette hozzá.

Az államfőnek elmondta: azokat az embereket, akik az elmúlt években a Magyar Gárda tagjaként megpróbáltak a törvényeket betartva küzdeni a kormányzati elnyomással szemben, mind szimbolikus, mind jogi értelemben rehabilitálni kellene.

jobbik.hu