Vona Gábor pénteken Szekszárdon, sajtótájékoztatón azt mondta: tudomása szerint a mintegy 30 jobbikos és Jobbik-szimpatizáns, független vezetésű település egyikén sem történt korrupció.
“Azt nem tudom megígérni, hogy ha a Jobbik kormányra kerül, senki nem csábul el a pénznek, hatalomnak. Lesz ilyen, de az emberi bukás lesz, az, ami most van, maga a korrupció rendszere” – tette hozzá.
A politikus véleménye szerint a Fidesz és az MSZP már ellenzéki pártként is a korrupcióra építette rendszerét, ezért nem tudott harcot folytatni ellene.
A Jobbik nem korrupciós mechanizmusokra, “visszaosztásokra” építkezik, mint az elmúlt 25 év vezető pártjai – hangoztatta.
Arról is beszélt, hogy a migrációs válság “szőnyeg alá söpörte” a közelmúlt brókerbotrányait, a Questor-botrányt és most a földkérdést.
“Él bennünk a gyanú, hogy nem csupán tisztességes gazdákat akarnak földhöz juttatni, hanem a Fidesz megpróbálja csókos garnitúráját is újabb politikai adománnyal jutalmazni. A Jobbik mindent meg fog tenni, hogy ezt megakadályozza” – mondta.
Kérdésre válaszolva azt mondta: testközelből kívánják nyomon követni a földárveréseket, azokon jelen lesznek helyi és országgyűlési képviselőik.
A pártelnök kijelentette: visszautasítják mindazokat a vádakat, amelyek szerint a Jobbik a külföldi földtulajdonszerzés vagy a hazai nagytőke oldalán állna.
“Mindkettő ellen vagyunk, de az ellen is, hogy a földtulajdonrendszert politikai lojalitás alapján rendezzék újra, amire most a kormány készül” – mondta.
Szabó Balázs, a szekszárdi közgyűlés jobbikos tagja egy helyi ügyet említett, azt mondta, egy szekszárdi önkormányzati sportingatlannal kapcsolatban 30 millió forintos kárt okoztak a városnak, és ebben a testület egyik tagja is érintett. Sikernek nevezte, hogy a megyeszékhely közgyűlése egyhangúlag megszavazta a vizsgálóbizottság felállítását, amely az ő vezetésével működik majd.
(MTI)