Vona Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy ehhez legalább 7 tagállam összefogása szükséges, s ha az EB szabad utat ad, akkor egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét megvitassa az unió.
Az ellenzéki politikus elmondta, hogy Közép-Kelet-Európában megtalálták azokat a szövetségeseket, akik támogatják a Jobbik kezdeményezését és hajlandóak tenni érte. Az érintett országokból egyebek mellett parlamenti és szakszervezeti képviselők érkeznek a keddi budapesti konferenciára – tette hozzá. Kérdésre elmondta, hogy a tanácskozáson a magyar mellett szlovák, román, észt, lett, horvát, bolgár és lengyel szereplők képviseltetik magukat, de litván, szlovén és cseh érdeklődők is vannak.
A pártelnök beszámolt arról, hogy maga is több országban tárgyalt az ügy részleteiről és az a benyomása, hogy az államokat a Baltikumtól az Adria partjáig közös érzés, sorstudat és tenni akarás jellemzi. Ez az első ügy, ami mögé ezek az országok fel tudnak sorakozni és megmutatni a szándékukat – jelentette ki, egy egység létrejöttét hangsúlyozva.
Vona Gábor a tájékoztatón szégyennek nevezte, hogy az eddigi magyar miniszterelnökök egyszer sem vetették fel az unióban, hogy nem változott a bérek közötti szakadék, miközben az árak kiegyenlítődtek. A gazdaságpolitikát az olcsó munkaerőre építették, ehelyett új szolidaritásra van szükség – vélekedett.
A jobbikos pártvezető értékelése szerint a kérdés nemcsak a bérekről szól, hanem új kohéziós politikáról is. Mint mondta, nem alamizsnát kérnek a nyugattól, hanem egy olyan környezet megteremtését, amelyben versenyképes vállalatok alakulhatnak.
Megjegyezte azt is, hogy mindent számba véve nem biztos, hogy Magyarország kedvezményezettje az uniós tagságnak. A jövedelmek euróban kifejezett értékét és százalékos változásait összehasonlítva úgy fogalmazott: “ha van ebben a régióban mostohagyerek, (…) akkor azok pont mi vagyunk”.
Vona Gábort faggatták a Jobbik és Simicska Lajos vállalkozó kapcsolatáról. Elmondta, hogy kétszer találkoztak egy szalonrendezvényen, a “kormánysajtó” ez alapján tartja Simicska Lajost “a párt új gazdájának”. A vállalkozó nem támogatja pénzzel a Jobbikot, a tulajdonában álló médiából érkező meghívásokat pedig örömmel elfogadja, mert bárhová elmegy bemutatni a programját – jelentette ki a pártelnök.
(MTI)