Vona Gábor keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: ezt kezdeményező törvényjavaslatát a jövő héten nyújtja be az Országgyűlésnek és ötpárti egyeztetést is összehív a témában.
Az ellenzéki politikus szerint a közélet egyik legfontosabb témájává vált, hogy különféle csoportok, intézmények milyen külföldi támogatásban részesültek és hogy azok képviselnek-e Magyarország érdekeivel ellentétes érdekeket. Az indítványt azzal indokolta: jogos igény, ha a politika magával szemben is olyan átláthatósági követelményeket támaszt, mint a külföldi támogatásban részesült civil szervezetekkel szemben.
Megjegyezte, korábban írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz, hogy megtudja, kik kaptak Soros Györgytől vagy hozzá köthető szervezettől támogatást, a válasz szerint azonban kérése nem volt törvényes.
Vona Gábor szerint a külföldi támogatásokról szóló nyilatkozat egy tisztázási pont és kettős tétje van. Egyrészt a politikát tenné transzparenssé, másrészt választ adna arra, hogy a kormány kampánya hiteles-e – fejtette ki, hozzátéve: a hozzáállás dönti el, hogy “a király meztelen vagy van rajta némi ruha”.
A Jobbik elnöke azt mondta: ha a Fidesz nem támogatja a javaslatot, akkor az azt jelzi, hogy csak egy belpolitikai heccet folytat, s az egész ügy “orbitális orbáni átverés”.
A politikust többen faggatták a Jobbik plakátkampányáról. A konkrét darabszámot, költséget és a hitel mértékét érintő kérdésekben a pártigazgatóhoz irányította a kérdezőket arra hivatkozva, hogy Szabó Gábor még nem számolt el az elnökség felé.
Kérdezték arról is, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselővel és hat társával szemben a Fővárosi Törvényszéken. Vona Gábor úgy reagált: a kormánypárti politikus kizárólag abban különbözik a Fidesz vezetésétől, hogy ő lebukott.
(MTI)