Vona Gábor szerdai budapesti évértékelő sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta, hogy a kormány egyetlen súlyosabb problémát sem volt képes orvosolni, azaz szerinte sem az egészségügyet, sem az oktatást nem sikerült jobb állapotba hozni, sem a korrupciót megszüntetni, illetve az elvándorlás folyamatát megfordítani.
Az ellenzéki politikus eredményesnek ítélte a pártja által kezdeményezett nemzeti konzultációt, amelyben tájékoztatása szerint csaknem 200 ezer háztartás vett részt. Hozzátette, az eredményeket januárban értékeli a Híd a Nemzetért Egyesület.
A konzultáció témáit összegezve megjegyezte, hogy az egészségügyben és az oktatásban nem a strukturális kérdések a legsúlyosabbak, hanem az alulfinanszírozottság, amely összefügg a korrupcióval is, mivel az létfontosságú forrásokat von el a költségvetéstől.
Vona Gábor értékelte a migrációt is, amelynek megítélésében szerinte fordulópont volt. Míg a kormány minden egyéb témát a bevándorlás “alá söpört”, őszre egyértelművé vált, hogy kizárólag ezzel nem lehet kormányozni – fogalmazott, jelezve: Magyarországnak teljes, valódi védelemre van szüksége, olyanra, amely a letelepedési kötvényektől is megszabadítja az országot.
A Jobbik elnöke egyúttal szóvá tette azt is, hogy noha személyes találkozót kért Áder János köztársasági elnöktől, első levelére egy udvarias kitérő választ kapott, a másodikra pedig nem kapott feleletet. Ezt úgy értékelte: az államfőnek a saját ciklusa meghosszabbítása volt a legfontosabb.
Beszámolt arról is, hogy a Jobbik elnöksége januárban foglalkozik az államfőjelölés kérdésével, azonban továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy az embereknek közvetlenül kellene köztársasági elnököt választaniuk. Áder Jánost a kormányfő emberének nevezte, Balog Zoltán miniszter esetleges jelölését pedig egy további lépésnek tartotta a lejtőn.
Vona Gábor beszélt arról is, hogy üdvözlendő a minimálbér emelése, de “ne dobjunk hátast”, mert ezt a kérdést mindenképpen orvosolni kellett. Bírálta az adócsomagot is, amely szerinte a nagyvállalatoknak jelent könnyítést, miközben szerinte a kis- és közepes vállalkozások számára kellett volna járulékot csökkenteni.
Ismét beszámolt arról, hogy európai polgári kezdeményezést indítanak az “európai bérunióért”, vagyis azért, hogy az uniós alapelvek közé kerüljön az egyenlő munkáért egyenlő bért elve.
A pártelnököt kérdezték arról, hogy több LMP-s politikus nemet mondott a Jobbikkal való együttműködésre. Azt felelte, soha semmilyen koalíció nem merült fel, de a két párt között konstruktív, jó viszony van és értelmes vitákat tudnak folytatni, partnerei egymásnak abban, hogy meg szeretnének szabadulni a 20. századtól.
Felvetődött az is, hogy a közvélemény-kutatások továbbra is a kormánypártok magas támogatottságát mutatják. Erre azt válaszolta Vona Gábor, hogy az emberek másként gondolkodnak, mint a kutatások, azokban nem jelenik meg az emberek véleménye.
Faggatták a Toroczkai László alelnökkel való viszonyáról is. Kifejtette, egy dolog van, amiben nem értenek egyet, ez az ásotthalmi rendelet ügye, de a Jobbiknál “ez belefér”.
(MTI)