Vona Gábor elmondta, hogy alapvetően három témában – oktatás, korrupció, egészségügy – kérik ki az állampolgárok véleményét; hagytak azonban egy olyan részt is, ahol a megkérdezettek saját szavaikkal válaszolhatnak.
Az eddig beérkezett ívek kifejtős részéből az derül ki, hogy az embereket nagyon foglalkoztatja a bérek alacsony szintje, fontosnak tartják a béremelést – közölte.
A pártelnök felidézte, hogy az év elején hirdették meg a “valódi nemzeti konzultációt”. A kérdőíveket az október 2-ai népszavazás után kezdték kiküldeni, anyagi lehetőségeik szűkössége miatt nem minden embernek, hanem csak minden háztartásnak.
Vona Gábor leszögezte: a konzultációt anonim módon folytatják le, nem céljuk az adathalászat. Úgy fogalmazott: nem az a fontos, kik küldik vissza a kérdőíveket, hanem hogy mi a válaszadók véleménye.
A Jobbik elnöke az év egyik legsikeresebb interaktív politikai kommunikációs formájának nevezte a kezdeményezést, és azt kérte, aki még nem töltötte ki a kérdőívet, tegye meg, ezáltal vegyen részt “Magyarország legnagyobb ellenzéki pártjának a programírásában”.
Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a konzultációjuk megfelel a jogszabályoknak, a lebonyolítás során együttműködnek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal.
Szavai szerint a “valódi nemzeti konzultáció” olcsóbb és törvényesebb, mint a Fidesz hasonló kezdeményezései voltak. Példaként említette a 2011-es szociális konzultációt, amelyet kifogásolt az akkori adatvédelmi biztos.
A Jobbik célja a kezdeményezéssel egyrészt, hogy felvegye a kapcsolatot az emberekkel, más politikai hozzáállást tanúsítva irányukba. Másrészt szakmailag akarják vizsgálni a “valódi nemzeti konzultáció” témáit: már két sikeres konferenciát tartottak az oktatásról és az egészségügyről, november második felében pedig újabbat terveznek a korrupcióról – mondta a képviselő.
Dúró Dóra az MTI érdeklődésére közölte, hogy az első héten több mint ötvenezer nyomtatott kérdőívet kaptak vissza, és online is tízezres nagyságrendben vettek részt az emberek a konzultációban. Azóta nem készítettek összesítést, de “az érdeklődés nem hagyott alább” – nyilatkozta.
(MTI)