Szergej Nariskin csütörtökön látogatott Japánba, ahol magas rangú tisztviselőkkel, majd később Abe Sindzó japán kormányfővel is találkozott. A kormányzó japán Liberális Demokrata Párt elnökhelyettese, Komura Maszahiko abbéli reményét fejezte ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a közeljövőben Japánba látogat.
Az amerikai külügyi szóvivő helyettese a tárca napi sajtótájékoztatóján pénteken arról beszélt: az Egyesült Államok partnereinek, köztük Japánnak az értésére adta, hogy nem nézi jó szemmel, ha Oroszországhoz közelednek.
“Ez nem az az időszak, amikor szokásos módon lehet viszonyulni Oroszországhoz, különösen nem gazdasági területen” – fogalmazott a szóvivő Oroszország kelet-ukrajnai szerepvállalására utalva.
Hangsúlyozta, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter múlt heti, Szocsiban tett látogatása nem azt jelenti, hogy Washington feladná Ukrajnával kapcsolatos álláspontját. “Azt mondják, hogy elfeledkezünk Ukrajnára vonatkozó aggályainkról. Ez esztelenség (..) szó nincs erről” – szögezte le az amerikai külügyminisztérium képviselője.
Putyin esetleges tokiói látogatását kommentálva Harf megismételte: annak ellenére, hogy Washington együttműködik Moszkvával, amikor tud, Oroszországot már nem lehet úgy kezelni, mint korábban.
Az orosz államfő lehetséges jövőbeli japáni látogatását firtató kérdésekre reagálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a héten közölte, ha Tokió hivatalosan meghívót juttat el hozzájuk, természetesen “fontolóra veszik” a kérdést.

http://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2015/05/242715.htm#JAPAN
http://actualcomment.ru/ssha-zapreshchayut-yaponii-nalazhivat-otnosheniya-s-rf.html?print=Y
(MTI)