Az elmúlt években nagyjából 2800-an kértek magyar állampolgárságot orosz állampolgárként, és a kérelmek több mint 70 százalékát elutasították – közölte Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az Index hírportál egy korábbi cikkében azt írta: maffia épült a kettős állampolgárságra, “óvatos becslések szerint” is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre – olvasható az írásban.

Wetzel Tamás – aki kedden az MTI-vel közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben – a Kossuth Rádióban azt mondta: a cikket badarságnak lehet tekinteni. Mint megjegyezte, konkrétan lehet igazolni, hogy “a több tízezer” nem igaz. Úgy véli, sok csúsztatást tartalmaz a cikk, “nyilván megvannak az okai”, hogy megszülettet az írás.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elismerte, hogy “vannak próbálkozások”, de a rendőrség, “a belső elhárítás”, a nemzetbiztonsági szervek “komolyan rajta vannak a dolgon”. “Aki megtévedt, gyorsan le fog bukni” – fogalmazott Wetzel Tamás.

Elmondta, hogy az Index cikkében szereplő tízezerrel szemben az utóbbi három és fél évben orosz állampolgárként mintegy 2800-an kérték a magyar állampolgárságot. Minden ilyen kérelmet ugyanúgy vizsgálnak: dokumentummal kell igazolni a magyar felmenőket, és a magyar nyelvismeretet is szigorúan ellenőrzik.

A 2800 kérelemből közül mostanáig 2400-2500 esetben ért véget az eljárás, a többi még folyamatban van. Az elbírált kérelmekből 1800-at utasítottak el, vagyis több mint 70 százalékos volt az elutasítási arány – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

(MTI)