A politikus azt mondta: miközben “állítólag magasabb” az életszínvonal Magyarországon, idén 3600 kilakoltatás volt és az Eurostat adatai is azt támasztják alá, hogy a lakosság harmada felkészületlen a váratlan kiadásokra, elmaradt a törlesztőrészleteivel vagy gondot okoz számára otthona melegen tartása.
Ez szembemegy “a rezsim magáról alkotott képével” – értékelt Z. Kárpát Dániel, aki szóvá tette, hogy az igazságügyi miniszter korábbi érdekeltsége védi a “lakosságot kifosztó” kereskedelmi bankokat, s az ügyészség, valamint az Álllami Számvevőszék (ÁSZ) élén is fideszes múltú vezető áll.
A jobbikos politikus azt is megfogalmazta: Domokos László ÁSZ-elnök hétfőn a parlamentben próbálta védeni a védhetetlent, hogy “a kézi vezérlés alatt álló pártállami számvevőszék” hány ponton mulasztott, sértett törvényt és milyen aljas eszközökkel próbálja – vélhetően Orbán Viktor miniszterelnök parancsára – “likvidálni, kicsinálni” a Jobbikot.
A Jobbik az utcát veszi vissza – jelentette ki a Fidesz-székházhoz tervezett demonstrációra utalva. Jelezte, hogy várnak minden, a demokráciát féltő és a szabadságát szerető magyart. Egyértelmű céljuk megmutatni “az orbáni diktatúrának”, hogy nem lehet őket megfélemlíteni – tette hozzá.
Z. Kárpát Dániel köszönetet mondott azért, hogy a közösségi adománygyűjtésben 5 nap alatt több mint 27 millió forintot adtak össze az emberek.
Azt is mondta, a hatalmi ágak kezdenek összecsúszni, több 100 ezer ember számára vágyálom maradt az igazságszolgáltatás, lassan milliók élnek mélyszegénységben, s közben a “pártállami média folyamatosan azt próbálja sugározni, hogy apró léptekkel haladunk előre”.
Az alelnök kérdésre elmondta, a demonstráción “méltóságteljes, de egyáltalán nem visszafogott kiállást” terveznek, s nemcsak a Jobbik szimpatizánsait várják. Megjegyezte: arra is fel vannak készülve, hogy a Fidesz odaküldi a provokátorait, ezt igyekeznek megakadályozni.
Z. Kárpát Dánielt faggatták arról is, hogy a Jobbik képviseltette-e magát az első Hanuka-gyertya meggyújtásán. Azt felelte, nem tud róla, ő gazdasági ügyekért felel, nem lát bele a protokoll eseményekbe. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jelen pillanatban “mélyebbre vágó” kérdésekkel kell foglalkozniuk.
Arra, hogy Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija cinikusnak nevezte a Jobbik üdvözlő üzenetét, úgy reagált: ezzel a kijelentéssel számoljon el ő. Hozzátette: mint más pártok, ők is igyekeznek minden társadalmi csoporttal, vallási felekezettel az alapvető udvariassági szabályokat betartani.
(MTI)