Telt házas lakossági fórumot tartott Balmazújvárosban szerda este a Jobbik két országgyűlési képviselője. Kulcsár Gergely és Z. Kárpát Dániel a helyi ügyek mellett – környezetszennyezés, ügyészségi vizsgálat a polgármesteri hivatalban – a nemzeti párt országos programjáról is beszélt.

Kulcsár Gergely tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Jobbik feljelentést tett a balmazújvárosi környezetszennyezés ügyében ismeretlen tettes ellen. "Mind a környezetvédelmi hatóság, mind a helyi önkormányzat hosszú évek óta tudott róla, hogy miféle környezetkárosítás folyik a város határától alig néhány kilométernyire, mégsem léptek az ügyben. Tudni akarjuk, hogy kiket terhel ezért a felelősség" – jelentette ki a honatya, hozzátéve, hogy hiányolja a fórumról a helyi televízió jelenlétét, mert bár az említett stáb eddig minden jobbikos sajtótájékoztatót elejétől végig rögzített a környezetszennyezés ügyében, sőt interjúk is készültek, de azokból egyetlen percnyi tudósítás sem került eddig adásba.

A helyi korrupció-gyanús ügyben folytatott rendőrségi és ügyészségi nyomozásról szólva Kulcsár Gergely értetlenségének adott hangot a balmazújvárosi polgármester viselkedését illetően. Tiba István ugyanis úgy reagált a Jobbik által felvetett kérdésekre, miszerint nem tud korrup­cióról, nem tudja, hogy milyen ügyben folyik nyomozás és abban nem érintett fideszes politikus. "Ha Tiba István nem tudja, hogy milyen ügyben folyik nyomozás, akkor honnan tudja, hogy fideszes politikusok nem érintettek benne?" – tette fel a kérdést a nemzeti párt képviselője.

Az országos témákra áttérve Kulcsár Gergely leszögezte: a Jobbik a választások után sem fog összeállni sem a Fidesszel, sem a balliberálisokkal, hiszen alapvetően más véleményt képvisel nemzetstratégiai kérdésekben. Példaként az Unió, illetve a magyar termőföld ügyét említette. "A Jobbik azokat képviseli, akiknek mind a Fideszből, mind az MSZP-ből elegük van. Mi az elmúlt 24 évet akarjuk leváltani" – jelentette ki a jobbikos honatya.

Z. Kárpát Dániel, a fórum másik előadója úgy fogalmazott: a magyar társadalom egyik legnagyobb problémája jelenleg az, hogy az embereknek nincs tervezhető jövőképük. Többek között ez is az oka a százezres nagyságrendű Nyugatra vándorlásnak. Idehaza a statisztikák havi nettó 140 ezres jövedelemről beszélnek, miközben a valóságban havi 70-90 ezres nettó fizetésből tengődnek az emberek, már akiknek van egyáltalán munkájuk.

A cigány-magyar együttélés témájára térve Z. Kárpát Dániel leszögezte: a Jobbik kormányra kerülése esetén bizonyosan nagyon rosszul érezné magát számtalan cigány polgártársunk. De egyáltalán nem a bőrszínük miatt, hanem azért, mert onnantól zéró tolerancia volna a bűnözésre és a társadalmon való élősködésre. Viszont sokkal jobban érezné magát minden tisztességes cigány honfitársunk, mert bebizonyosodna, hogy a Jobbiké az egyetlen nem rasszista program, azaz a nemzeti párt nem tesz különbséget hazánk polgárai között faji vagy vallási hovatartozás okán, sem pozitív, sem negatív értelemben.

Zárásképpen a jobbikos honatya kijelentette: – Meggyőződésem, hogy hazánk saját erejéből is talpra tud állni, ehhez minden adottsága megvan, már csak az elszántság és akarat hiányzik, és egy olyan kormány, amelyik nemcsak annak mondja magát, de valóban nemzeti.

szebbjovo.hu