A Jobbik szerint a népegészségügyi termékadó kapcsán a McDonald’s és a multik legyőzték a kormányt, a beterjesztett javaslat költségvetési behajtó-csomaggá silányult, és nagy hibája, hogy a tiltások mellett nem nyújt alternatívát annak érdekében, hogy az emberek egészséges magyar élelmiszerekhez juthassanak.


 
Z. Kárpát Dániel szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a beterjesztett indítvány és az annak várható tartalmáról korábban kiszivárgott részletek között “ég és föld a különbség”, hamburgeradóról már nem, legfeljebb chipsadóról beszélhetünk, ami annak bizonyítéka, hogy a multik és a McDonald’s legyőzték a kormányt, illetve annak eredeti elképzeléseit.

A multinacionális érdekek kiherélték a kormányzat előterjesztését, egy olyan költségvetési behajtócsomag maradt előttünk, amelynek szaldója mínuszos is lehet, annak ellenére, hogy a termékadóból éves szinten 20 milliárd forintos bevételre számítanak – értékelte az ellenzéki politikus, aki szerint a javaslat nyomán magyar munkahelyek, márkák mehetnek tönkre. Z. Kárpát Dániel szerint az adó szankciók nélkül áthárítható lesz a fogyasztóra. Bírálta, hogy amíg például a Coca-Colát gyártó dunaharaszti üzemnél adófizetési kötelezettség keletkezik majd, az itt gyártott üdítőt megvásároló multinacionális láncoknál nem, pedig szerinte ezek nagyban felelősek az egészségtelen élelmiszerek terjesztésében.

A Jobbik monitoringrendszert vezetne be az áremelések nyomon követésére, az esetleges extraprofit kiszűrésére – mondta Z. Kárpát Dániel, aki külön problémának látja, hogy a kabinet tilt, de nem ajánl alternatívát: bünteti az egészségtelen élelmiszereket, de nem ad lehetőséget azokra a megoldásokra, amelyek révén az emberek egészséges, magyar élelmiszerhez juthatnának gyorséttermekben, vagy akár az iskolai büfékben.

MTI – jobbik.hu