A terhességének 20. hetében járó várandós nő néhány hónappal ezelőtt Dél-Amerikában járt, ott kapta el a fertőzést. A diagnózis ismeretében mindazonáltal úgy döntött, nem kéri a terhesség megszakítását.
A hivatalos tájékoztatás szerint a nő nemcsak a zikalázat, hanem a dengue-lázat is elkapta, a magzatnál pedig több rendellenesség is észlelhető.
Spanyolországban 13, zikavírussal fertőzött várandós nőt tartanak nyilván, magzatuk fejlődését folyamatosan figyelik. Tizenkét esetben nem találtak rendellenességet az orvosok.
A spanyol egészségügyi hatóságok adatai szerint összesen 105 embernél mutatták ki a fertőzést, mindannyian Dél-Amerikában jártak, mielőtt megbetegedtek.
Európán belül Szlovéniában regisztrálták az első olyan esetet, amikor a vírus fejlődési rendellenességet okozott egy magzatnál.
A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál. Más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez.
A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.
Brazília jelenleg a leginkább érintett ország, ahol 1,5 millióra teszik zikás fertőzések számát.
(MTI)